Po jarnej hladovke som vedela, že si na jeseň chcem dať ešte jednu (prečo sa dočítaš tu) . Vtedy sa zas čistia iné orgány (na jar pečeň a žlčník a na jeseň pľúca a hrubé črevo).
Tu som na to šla inak. Po jarnej hladovke som si raz do týždňa dávala 1 dňovú hladovku. Čistá voda, alebo nesladený bylinkový čaj. Čiže medzi jarnou a jesennou hladovkou som mala približne 20 jednodňových hladoviek. Niekedy som vynechala, boli sme na dovolenke, alebo keď som vyslovene cítila, že tento týždeň nie.
Teraz bol môj plán bol 5, 7, alebo 10 dní, ako si telo povie. Ideálne po acidotickú krízu. V literatúre sa píše, že po prvej hladovke, už ďalšie hladovky nastupuje acidotická kríza (čo to je píšem tu) skôr, medzi 3.-5. dňom, vrcholí na 5. deň. Pri prvej hladovke je to medzi 6.-10.dňom, vrcholí na 10. deň, čo som aj zažila. Nešla som lámať rekordy, ani si škodiť, šla som na túto druhú hladovku s vedomím, že keď bude mať telo dosť, ukončím ju. Bolo tam obrovské lákadlo, psychická úľava, prečítaj si o tom tu. Také niečo sa mi ešte nestalo, Malachov o tom píše ako o uvoľnení psychocysty (informačno-energetické korene), to nie je žiadne woodoo, hladovky používali Grécki filozofi na zvýšenie duševného povedomia, používali sa na liečenie depresie, schizofrénie… A tak som začala. Keďže moja strava je čisto rastlinná a nízkotučná, nijak som si ju nemusela posledné dni pred hladovkou upravovať.
1. deň
Mali sme lietačky, ale viem, že prvý deň hladovky už veľmi dobre fungujem aj bez jedla, takže mi to vôbec neprekážalo. Pila som vodu alebo teplý nesladený bylinkový čaj, zázvorový ma parádne zahrial. Mala som svalovicu z predošlého dňa, takže som si dala pauzu s cvičením. Bola som vyvenčiť aj Huga na bicykli, proste úplne bežný deň.
2. deň.
Od rána som cítila dutiny, bolela ma z toho predná časť hlavy. Keď bolí hlava, najlepší liek pre mňa je, spať. Čo najviac som oddychovala, hoci energiu som mala. Nebolo to ako pri prvej hladovke, že som sa plazila ako korytnačka a výkon bol vôbec len ísť na záchod. Klystír sa mi ešte v tento deň robiť nechcelo, navyše som mala akurát začiatok mesačného cyklu, takže to sa mi dokopy, že vôbec nechcelo riešiť.
3. deň
Noc bola hrozná, mala som upchatý nos, nádchu a dutiny sa len stupňovali, plus povlak na jazyku. Vonku teplo a ja v čiapke. Sused, okolo ktorého chodím venčiť Huga, si musel myslieť, on v tričku a ja na hlave zimnú čiapku. No ale na poli fúka a chlad na zapálené dutiny je šialená bolesť. Ubúdalo mi energie, točila sa mi aj miestami hlava. V tento deň som oddychovala, kedy sa len dalo. Bola som poticho, deti sa čudovali, že na všetko hmkám. Šla mi prasknúť hlava. Nevládala som na nič pozerať, ani do žiadneho mobilného zariadenia, počúvať audioknihy, ideálne bolo ticho a zatvorené oči. Peťo prišiel skôr z práce, aby Jarku odviezol na tanec, čo mi dobre padlo, lebo šoférovať 15 km som ozaj nevládala. Stačilo mi odviezť Ondreja na futbal, čo máme takmer za rohom, aj to sa chaloši sťažovali, že sa vlečiem ako slimák. Všetky tri dni som chodila spať s deťmi, pekne o 19:00. Viem, že organizmus sa najviac lieči v spánku, a preto som oddychovala, čo to šlo. Zaujímavé bolo, že mi nebola nejak zima. Mala som ponožky a dlhý rukáv a tak bolo mi príjemne. Nemala som ľadové ruky, nohy, ako si pamätám pri prvej hladovke, čo bolo dosť nepríjemné, lebo som sa nevedela zohriať, len niekedy prišli náhle návaly tepla. Teraz sa mi to nedialo. Napriek tomu, že ma dutiny dosť trápili, nebola som vyslovene slabá, že zdvihnúť ruku som nevládala (ako na jar), netrápilo ma pálenie žáhy. Ani som nemala hrozné psychické stavy, ako prvé 3 dni na jar. Bola som nachystaná, čo ma prekvapí, ale psychika úplne v pohode.
4.deň
Ráno som sa zobudila v úplne inom tele. Totálne zdravom. Dutiny prešli lusknutím prsta, nebolela ma hlava, vstala som čerstvá ako rybička a plná energie. Spravila som si klystír, konečne som to stihla medzi 5:00-7:00 ráno ako sa má, vtedy sú hodiny hrubého čreva a to je ten čas na jeho očistu. Aj preto by sme mali skoro ráno vstávať, lebo vtedy je aktívne hrubé črevo a je to najlepší čas sa vyprázdniť. Od samej radosti som si dala rovno jogu. Nechcelo sa mi tomu nejak veriť, veď si pamätám, že mi skôr energie ubúdalo a ja som zrazu úplne vládala. Robila som v záhrade, cvičila som na klavíri. Nemala som svojich 100% energie ako obvykle, cvičiť som nevládala. Hlad žiadny, ten prešiel na druhý deň, to už poznám z mojich 36-42 hodinových hladoviek. Na prvý deň, okolo obeda, mi chvíľu dosť škvŕka v žalúdku a potom to jednoducho prejde. Celkovo som aj dosť pila, vôbec som sa nemusela do tekutín nútiť, čo pri jarnej hladovke nebolo. Tam som musela mať v ruke vodu, aby som si dala glg vody. Dnes už bol jazyk bez povlaku, ani v ústach necítim acetón ako naposledy, ale umývam ústnu dutinu aj tak 4krát za deň, aby som mala svieži dych, hoci sa nik nesťažuje. Pamätám sa ako pri prvej hladovke Peťo komentoval, že teda riadne to cítiť okolo mňa. No veď cez kožu sa toho dosť vyplavuje, tak som sa nečudovala, po 20 rokoch riadna hladovka, malo čo ísť von. Takisto som teraz nezpozorovala žiadne plytké dýchanie, tachykardiu, ale normálne som mohla hlboko dýchať.
No potom nastal zlom. Podvečer som začala byť veľmi hladná. Reku, zapijem to. Dala som si teplý zázvorový čaj, potom vodu. Nič. Idem spať. Lenže ja som od hladu nevedela zaspať! Na chrbte som nevedela ležať, ešte viac mi tak škvŕkalo v žalúdku. Tak som takto so sebou hodinu bojovala. Veď, spi! Ale taký hlad som ešte nezažila, to sa ozaj nedalo vydržať. Poznám hlad z tých 40 hodinových hladoviek, ale toto bolo niečo niekoľko násobne silnejšie. A len sa to stupňovalo. No, nič to. Toto je znamenie. Končím s hladovkou. Keďže som rátala, že minimálne ešte deň potiahnem, nemali sme doma žiadne pomaranče na šťavu. Našla som jeden vysušený citrón, tak som ho vytlačila, s teplou vodou a medom som ho takmer exla. Celá spokojná som si šla ľahnúť, veď bolo skoro 11 hodín večer! Ja zvyčajne už 2 hodiny dávno spím! Po 15 minútach znova. Vlčí hlad, tak ma skrúcalo, pretáčala som sa, hľadala som polohu na spanie, kde je hlad najmenej cítiť, ale nepomáhalo ani to. Rozmýšľala som. Do 3 dní možno hladovku ukončiť vlastne čímkoľvek rastlinným ako ovocie, zelenina, lebo trávenie nie je úplne vypnuté. Ak trvá hladovka 4-8 dní, ideálne je 2 dni piť riedené šťavy, až potom si dať ovocie, či varenú zeleninu.
Vedela som, že máme jablká, ale o polnoci odšťavovať sa mi nechcelo, respektíve som nikoho nechcela budiť. Tak si hovorím, nič to. Keď mám takýto hlad, znamená to, že trávenie funguje a dala som si jeden banán. A zaspala som! Žiadne žalúdočné kŕče, čo znamená, že som nič neprepískla, inak by sa telo ozvalo, že toto ešte sem nemalo ísť.
Prechod na tuhú stravu
Zobudila som sa plná energie, dala som si riedenú jablkovú šťavu a keď mi vytrávila, ovocný pohár, jablko, banán, figy.
V tento deň som nejedla nič komplikované, dusenú zeleninu, obilninu, alebo ovocie.
Nasledujúci deň si už dám moju kašu, akurát bez tahini, dva dni po pôste sa neodporúča jesť tuk, lebo ešte žalúdok nevie dobre tuk stráviť, len by mu to poškodilo (vlastne ani po jednodňovom pôste nie je dobré máť prvé jedlo s tukom).
V noci som mala akurát dva veľmi zvláštne sny, podľa Malachovej knihy, Dokonalá očista, to môže znamenať, že sa niečo aj v rovine vedomia uvoľnilo a odišli nejaké psychocysty, neviem. Nemám to extra naštudované (ak niekto o tom niečo viete, napíšte mi, budem rada). Alebo len to bolo to, že som jedla, na čo môj organizmus vôbec nie je zvyknutý. :)
Každopádne mám veľmi dobrý pocit z tejto hladovky, ukončila som ju nie kedy rozum chcel, ale ako som ozaj cítila. Vôbec mi neprekáža, že som nepotiahla ani do tých 5 dní. Teraz to jednoducho malo byť takto. Chcela som si prečistiť organizmus a jemu stačilo toľko.
Nekončila som, keď mi bolo zle, ale v tom najlepšom. Či to bolo po acidotickú krízu, alebo nie, neviem. Možno som si vrámci tých jedňodnoviek dosť vyčistila organizmus a tak prišla na 4. deň. Netuším.
Každopádne, ak vás to inšpirovalo a chcete začať s hladovkami, ideálne je začať s 12 hodinovým nejedením raz za týždeň (ak s tým má niekto problém tak citrónová voda s medom a postupne prejsť na čistú vodu), potom predĺžiť na 24 a časom na 36 hodín. A keď ich je niekoľko po sebe, potom si dať niečo dlhšie (3 dňové, dlhšie sa odporúčajú pod lekárskym dozorom), ak to tak niekto cíti.
Myslím si, že keby som si pred mojou 10 dňovou hladovkou dala niekoľko mesiacov takéto jedňodňovky, ako som mala teraz pred touto 4 dňovou, priebeh by bol oveľa lepší.
Teraz si dám na nejaký čas s dlhými hladovkami pokoj. Uvidím, ako to budem cítiť. Ale presvedčila som sa, že tie 36 hodinovky majú veľký zmysel a tie sú jednoduché, netreba na ne špeci podmienky (ako klystír, voľno a oddychovať), hoci zo začiatku nie sú ľahké. Stačí si deň pred hladovkou dať ako posledné rastlinné jedlo bez tukov a hladovku ukončiť takisto rastlinným jedlom (a v tom pokračovať pre plnohodnotné zdravie:)) a keď má človek takýchto 20-30 dní v roku (lebo nie každý týždeň sa podarí), tak to urobí svoje.
Ako píše dr. Vilma Partyková vo svojej knihe Hladovanie pre zdravie:
Lepšie krátke hladovky s dodržaním všetkých princípov, ako dlhšia s ich nedodržaním. Do 3 dní môže hladovať bez problémov takmer každý, nedochádza v organizme k podstatným zmenám.
Pravé plnené vynikajúce moravské koláče – vegánske
/in Sladkosti/by MirkaPeťo si zmyslel, že by si dal pravé moravské koláče, tak som hľadala a vymýšľala ako to skombinovať, aby cesto bolo vláčne,nie suché, bez deci oleja, ako v takmer každom recepte. Moravské koláče sú z celozrnnej špaldovej múky, ale sú presne také, aké si ich pamätám spred 25 rokov :). Jednoduchý recept, kde najviac zaberie kysnutie, počas ktorého si môžete vyložiť nohy a čítať si knihu :). Najviac nás dostala vegánska tvarohová plnka, je ozaj vynikajúca. Stačí vám len tofu, citrón, rastlinná smotana, vanilkový cukor a výkonný ponorný mixér.
Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.
Prísady:
Počet porcií: 2 plechy, čas prípravy: 30 minút, čas kysnutia: 2 hodiny a 20 minút, čas pečenia: 20-30 minút
Cesto:
Tvarohová plnka:
Postup:
Rozkvas:
V mise zmiešame čerstvé kvasnice, 2 pl kokosového cukru, 2 pl múky, 100ml teplej vody. Necháme stáť na linke 15 minút.
Cesto:
Do rozkvasu pridať ostatné prísady, premiešame a necháme prikryté na linke kysnúť okolo 2 hodín.
Potom vyvaľkáme cesto hrubé asi pol centimetra, pomocou pohára vykrojíme kolieska a stred kolieska zatlačíme, tak robíme miesto pre tvarohovú plnku, okraje necháme tak.
Do každého kolieska dáme tak 2 kopcové polievkové lyžice tvarohovej plnky a hotové moravské koláčiky dáme ešte do rúry kysnúť na 20 minút.
Potom zapneme rúru na 180 stupňov a pečieme 30 minút. Ak dáte odpočívať koláčiky mimo rúry, tak do vyhriatej rúry ich stačí dať piecť na 20-25 min.
Ja ich dávam odpočívať do studenej rúry, kým sa rozohreje, chvíľu to trvá, preto nechávam piecť 30 minút.
Keď začínajú okraje chytať farbu, sú hotové. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a môžeme sa do nich pustiť.
Tip:
Ako orechovú plnku som vyskúšala orechové maslo s datľovým sirupom, aj džem bol výborný. Dobrú chuť!
Chrumkavé bezlepkové kváskové grissini (slané tyčinky)
/in Chleby a placky/by MirkaChceli sme niečo iné k rodinnému filmovému večeru ako pukance. Niečo chrumkavé, slané…. A nápad bol na svete, zopár prísad, veľmi jednoduché aj rýchle, žiadne kvasenie cez noc, ako pri chlebe. Za hodinku sú hotové do rúry a potom už len upiecť.
Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.
Prísady:
Počet porcií: 2 plechy, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 20 minút
Postup:
V miske zmiešame všetky suroviny a necháme postáť na linke prikryté 30 minút. Potom vyvalkáme cesto na hrúbku 3 mm, alebo tak nejak, nemusí byť presne. Pokrájame na slíže, ja som dala 1 cm široké a dlhé 15 cm, ale môžete si zvoliť svoj rozmer. Každý slíž zatočíme a dáme na plech. Aby boli ešte chrumkavejšie, nakrájajte užšie pásiky a pogúlajte ich predtým ako ich zatočíte. Naplnený plech dáme do rúry na 30 minút odpočívať a potom pečieme 20 minút na 250 stupňoch.
Tip:
Môžete pred pečením posypať rôznymi semienkami, alebo ich zamiešať do cesta. Dobrú chuť!
Osie hniezda so škoricou (vegánske, bez oleja, bez masla)
/in Sladkosti/by MirkaJedného dňa Peťo priniesol domov vegánske osie hniezdo, chuťovo výborné, ale mastné ajajaj… Deti samozrejme Peťovi hlásili, nech ich znova kúpi, že boli výborné. Tak som sa prihlásila, že im spravím také isté. A začala som rozmýšľať čím nahradím olej, či maslo, aby neboli suché. Ako hovorí Peťo, aby sa po nich neprášilo z úst. Tu je výsledok. Nie je tam ani olej, ani maslo a teda suché nie sú ani náhodou, sú presne také, aké sme si ich predstavovali. Pri jednej várke som pridala rastlinnú smotanu a pri druhom pokuse rastlinný jogurt. Oba variatny boli výborné, ale ten s rastlinným jogurtom bol o niečo lepší, takže tu je recept s jogurtom. Dobrú chuť.
Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.
Prísady:
Počet porcií: 15-20 ks, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 10-15 minút
Cesto:
Plnka:
Postup:
Najprv si pripravíme kvasnice s 1 pl kokosového cukru, 10 pl teplej vody a 2 pl múky. Misku zakryjeme, necháme 10 minút postáť, aby kvasnice začali pracovať. Tentokrát som bola dosť lenivá, tak som kvasnice dala rovno do veľkej misy a po 10 minútach som zvyšné prísady na cesto dala priamo do tej misy :). Poriadne vymesime cesto, prikryjeme a necháme hodinu stáť na teplom mieste. Keď cesto aspoň dvakrát zväčší objem, môžeme s ním pracovať. Keď vykysne cesto, vyberieme z misy, dáme na pomúčenú plochu a vyvaľkáme cesto s hrúbkou 1 cm. Cesto potrieme jogurtom, v miske zmiešame škoricu, kokosový a vanilkový cukor a posypeme cesto. Dlhšou stranou zrolujeme, až dostaneme veľkú rolku, ktorú nakrájame na 2 cm hrubé kolieska. Poukladáme na plech, na papier na pečenie, necháme dosť miesta okolo, aby mali ešte kam podkysnúť, aspoň 4-5 cm. Necháme ich na plechu ešte 30 minút kysnúť v rúre. Potom zapneme rúru na 180 stupňov a pečieme na 15-20 minút (čas odkedy zapneme rúru). Osie hniezda necháme v rúre počas zohrievania rúry.
Tip:
Osie hniezda môžete podkysnuté do vyhriatej rúry na 180 stupňov, potom sa pečú 10 minút.
10 vecí, čo by som si želala vedieť pri prechode na vegánstvo
/in Blog/by MirkaKeď som prechádzala na rastlinnú stravu, úprimne, bolo to také lepenie na kolene. Pred 15 rokmi bolo málo dostupnej literatúry, dokumentov a ešte menej rastlinných produktov. Mala som pocit, že existovalo len tofu :). Išla som na vegánstvo pocitovo, až ako prišli deti, som sa riadne vrhla na štúdium, lebo riskovať a testovať na vlastných deťoch som nechcela. Tu je zopár tipov, ktoré podľa mňa sú fajn ako nasmerovanie niekoho, ktor uvažuje o zdravšom stravovaní.
1. základ stravy by mali tvoriť potraviny z 5 skupín: ovocie, zelenina, celozrnná obilnina, strukoviny a olejnaté semená. Ak sa takto plánujete stravovať dlhšie, odporúčam si naštudovať, z čoho koľko treba, plus aké výživové doplnky konzumovať (ako vitamín D, B12).
2. Plánujte dopredu. Napíšte si zoznam, čo chcete cez týždeň variť, nakúpte si podľa toho. Nie je nič horšie, ako zháňať potraviny a variť úplne nové jedlá totálne hladní. Spravte si zásobu pre krízové časy. Aj v našom online kurze nájdete 21-dňový jedálniček, zložený presne podľa princípov zdravého stravovania.
3. Nebuďte na seba prísni. Nemusí to byť dokonalé. Úžasné je, že ste sa na to dali. Časom to postupne vylepšíte. Netrápte sa, ak tam dáte napríklad smotanu, lebo nemáte alternatívu. Chváľte sa za pokroky.
4. Čítajte zloženie. Hoci mnohí sú stále prekvapení, že načo. Hoci sa to predáva v potravinách, neznamená to, že to máme aj jesť. Ak je v zložení niečo, čomu nerozumiem, nekupujem to.
5. Na začiatku si to čo najviac zjednodušujte. Tak budú jedlá zo začiatku prekombinované. A čo! Časom sa to naučíte, tréning robí majstra. Hlavné je, aby vám to chutilo a príprava netrvala extrémne dlho, nech vás to neodradí.
6. Zvoľte si svoje tempo. Každý sme iný, pre niekoho je fajn sa do toho vrhnúť naplno, niekomu lepšie vyhovuje ísť na to postupne. Zistite, čo viac vyhovuje vám, či postupne vylúčiť mäso, po čase mlieko atď, alebo či to seknúť naraz. I keď beh na dlhé trate je pomalší, ale istejší. Čiže ak sa neviete rozhodnúť, radšej postupujte pomalšie a vyraďujte živočíšne potraviny postupne.
7. Nechoďte nakupovať hladní. Nikdy. Vtedy vlastne poriadne nerozmýšľame, takže sa potom doma ocitne niečo, čo ste ani v pláne nemali kúpiť. Potom je nám ľúto to vyhodiť….už keď sa u vás niečo také ocitne, podarujte niekomu.
8. Majte so sebou niečo na jedenie. Netreba sa hanbiť a pokojne si doneste svoje jedlo na oslavy, stretnutia, ak máte skúsenosť, že tam pre vás nič nebude. V začiatkoch je to priam kľúčové, kým si žalúdok zvykne, je normálne, že budete častejšie hladní. Radšej majte pri sebe nejakú tyčinku, ovocie, či zopár orechov.
9. Nemusíte každému vysvetľovať, že prechádzate na iný typ stravovania. Zo začiatku môžete hovoriť, že je vám ťažko po bežnom jedle, takže dnes si chcete dať niečo ľahšie, alebo že ste sa doma veľmi najedli. Ja som si dokonca vymýšľala všelijaké alergie v reštauráciach, aby som mala istotu, že tam ozaj nie je nič živočíšne. Nie je nič horšie, ak sa do vás niekto pustí a znechutí vás hneď na začiatku. Nedajte sa!
10. Naštudujte si fakty, literatúru (napríklad: How not to die, Becoming vegan, Proteinoholic, The cheese trap), pozrite si dokumenty (napríklad: Forks over knives, Game changers, Earthlings, Cowspiracy, What the heatlh, Food . inc, Dominion), tak budete mať argumenty nielen pre seba ako podporu, prečo to celé robíte, ale aj pre tých, čo radi vŕtajú. Ako…vápnik je len v mlieku a najkvalitnejšie bielkoviny sú len živočíšne. Bez argumentov vás ľahko niekto môže vyplašiť a v strachu sú ľudia schopní v tej sekunde si radšej niečo dať, zo strachu, aby náhodou nezomreli. Získať dostatok vedomostí bolo pre mňa to najdôležitejšie. Informácie boli pre mňa obrovskou oporou a zrazu strach nebol. Lebo 99% ľudí stále nemá o strave šajnu (to platí aj pri doktoroch, sú majstri v ich odbore, ale výživa stále nie je súčasťou štúdia), za to, že vieme žuť neznamená, že vieme aj čo máme žuť :). Argumenty, ako železo je kvalitnejšie živočíšne, sója má estrogén a je GMO, omega 3 nájdeš len v rybách, ma dnes len pobavia, lebo viem, že to sú mýty. Mám prečítanej kopec faktografickej literatúry a už ma niečie pocity nedostanú do úzkych.
Ps: recept na čokoládovú sacher tortu z fotky, nájdeš tu :).
Čokoládový krémeš (vegánsky, bezlepkový, bez tuku)
/in Sladkosti/by MirkaPôvodne to mal byť obyčajný pudingový koláč s čokoládou. Ale výsledok bol úplne iný zážitok. Veľmi mi pripomenul krémeš, hoci korpus nie je lístkové cesto. Lístkové cesto sem nejde, mám na to viacero dôvodov, jednak je mastné a vždy mi prekážalo, že to lístkové cesto je v krémeši tuhé a veľmi zlé sa krája. Preto som tu spravila taký typ cesta, ktoré sa krája jedna báseň. Tento čokoládový krémeš je veľmi jednoduchý, je zároveň bezlepkový (nemusí byť, namiesto ovsenej múky môžete použiť múku podľa vlastného výberu), zvládne to každý začiatočník, navyše s ovocím, ktoré je tak fajnovo skryté, že ho necítiť.
Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.
Prísady:
Počet porcií: 1 plech (30×40 cm), čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 20-25 minút
Korpus:
Krém:
Čokoládová poleva:
Postup:
Korpus:
Štandardne je 1 šálka 250 ml. Mám takú odmerku (predávajú sa bežne), kde sú naznačené množstvá, 1, 2, 3 šálky, či 1/2 a podobne, preto väčšina mojich receptov je šálková. Je mi to praktickejšie, nemusím stále vyberať váhu, len nasypem do tejto odmerky. Takže poďme na to. Vo väčšej mise zmiešame suché prísady na korpus. Jablká, jogurt a mlieko, zmixujeme na krém a prilejeme k suchým prísadam. Vymiešame na krém, cesto by malo byť také tekutejšie, nie úplne tekuté, ale rozhodne to nemá byť tuhá hmota. Do rozohriatej rúry na 180 stupňov dáme piecť cesto, ktoré rozlejeme na dva plechy (30×40 cm), na papier na pečenie. Netreba nijak vymasťovať, cesto sa nepripečie. Pečieme obe cestá naraz, približne 20-25 minút. Môžete spraviť test vidličkou.
Krém:
Do hrnca nalejeme 500 ml rastlinného mlieka a privedieme do varu. Medzitým vo väčšej šálke zmiešame pudingový prášok so zvyšnými 100 ml mlieka. Ja to miešam vidličkou, aby tam neostali žiadne hrudky. Keď mlieko vrie, prilejeme puging, znížime plameň a miešame asi minútu, kým sa puding nestuhne. Odstavíme z plameňa, pridáme xylitol, ochutnáme, či nám je dosť sladký a necháme úplne vychladnúť. Tento krok je veľmi dôležitý. Puding treba nechať úplne vychladnúť. Keď je puding studený, ponorným mixérom ho vymixujeme na krém. Možno to funguje aj s metličkami, nemám odskúšané, vždy používam ponorný mixér. Mixujem, až vznikne parádny, vláčny krém. Ak je puding príliš tuhý, prilejte trochu (50-100ml, podľa potreby) mlieka. Puding musí byť studený, toto je veľmi dôležité, preto to opakujem ešte raz. Už som to skúšala urýchliť a mixovala som teplý puding a kým vychladol, opäť bol taký akoby lámavý, obyčajný puding, nebol to vyšľahaný a zároveň tuhý krém. Keď máme vyšľahaný krém, rovnomerne ho rozotrieme na jedno cesto. Na to preklopíme druhé cesto. Aby sa nepotrhalo, zvyknem ho preklopiť s papierom na pečenie, ktorý je navrchu a až keď je na mieste, potom pomaličky dám papier na pečenie preč.
Čokoláda:
V teplom kúpeli roztopíme čokoládu. Jablko ošúpeme a rozmixujeme s trochou vody (2-3 pl rastlinného mlieka) na kašu. Pridáme k roztopenej čokoláde a necháme vychladnúť. Na nachystaný krémeš dáme ako poslednú vrstvu na korpus čokoládu. Ale samozrejme môžete dať len čistú čokoládu bez zmixovaného jablka. Hoci doma sme čokoládoví, táto poleva s jablkom (mimochodom, ktoré nie je veľmi cítíť, alebo viete zameniť za slivkový džem) nám všetkým veľmi chutila. Objemne je toho viac, čo sa u nás ráta. :) Takže máme odspodu korpus, vanilkový krém, druhý korpus a navrchu je čokoláda. Ideálne je nechať krémeš postáť pár hodín v chladničke (kvôli čokoláde, aby stuhla) a až potom krájať.
Tip:
Viem si predstaviť doladiť chuťovo ešte krémeš tak, pod krém rozotrieť slivkový či iný džem. Namiesto kokosového cukru som použila aj datľový sirup a bolo to rovnako výborné, len to nebude pol šálky, ale menej, keďže datľový sirup je sladší.
Prekladané zemiakové pagáče a oškvarkami (tempehom)
/in Chleby a placky/by MirkaVegánske oškvarkové pagáče som piekla prvýkrát. Peťo má pagáče rád a deti to ešte nemali šancu ochutnať, tak reku Vianoce sú na to ako stvrorené a pustila so sa do toho. A čuduj sa svete, veď to je jednoduchý recept! A vyšli na prvýkrát úplne parádne. Jedine, čo tam je zdĺhavé, je kysnutie, čiže čakanie. Ale inak tento recept zvládne každý začiatočník.
Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.
Prísady:
Počet porcií: 3 plechy, čas prípravy: 60 minút, čas pečenia: 10 minút
Postup:
V pohári zmiešame rozdrvené kvasnice, cukor, 100 ml vody a 1 pl múky. Poriadne premiešame a necháme 10 minút postáť. Medzitým uvaríme zemiaky vcelku, necháme ich vychladnúť a potom ich ošúpeme. Na panvici opražíme nasucho tempeh nakrájaný na malé kocky. Necháme vychladnúť. Vo veľkej mise zmiešame múku, vodu, kypriaci prášok, soľ, rascu a kvások. Poriadne premiešame a vypracujeme cesto a necháme hodinu pod pokrievkou kysnúť. Po vykysnutí vyvaľkáme z cesta väčší plátok, na ktorý nastrúhame zemiaky a poukladáme tempeh. Zatlačíme do cesta a ide sa prekladať. Predstavme si, že cesto je z troch častí. Pravú tretinu preložíme na strednú časť a takisto ľavú tretinu preložíme na strednú časť. Opäť rozvaľkáme na veľký plát, pomúčime, ak treba a opakujeme. Opäť prekladáme po tretinách cesto zľava a sprava na stred, toto celé opakujeme trikrát. Prikryjeme a necháme 15-20 minút podkysnúť. Na záver cesto vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm. Pomocou formičky, či s pohárom vykrajujeme pagáče a ukladáme na plech, na papier na pečenie. Opäť prikryjeme utierkou a necháme 15-20 minút podkysnúť. Ak chcete, môžete potrieť olejom a posypať sezamom, ľanom, či vegánskym syrom. Ja som potrela vodou a posypala ľanom. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 15 minút.
Tip:
Vychladnuté pagáče skladujeme v uzatvárateľnej nádobe, aby nevyschli. Dobrú chuť!
Vianočné koláčiky zvané datľovníky (bez masla a bez cukru)
/in Sladkosti/by MirkaVegánske medovníky, ktoré som nesladila medom ale datľovým sirupom. Ak ich pečiete v predstihu a budete skladovať v uzavretej nádobe, vydržia mäkké do Vianoc. Po minulé roky som maslo nahradila olejom (prečo nejeme olej sa dozviete tu), ale nebolo to ono, lámali sa. Toho roku mi nejakým zázrakom napadlo tam dať orechové maslo a chuťovo sú vynikajúce a konzistencia presne podľa mojich predstáv.
Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.
Prísady:
Počet porcií: 3-4 plechy, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 30 minút
Postup:
Suché prísady zmiešame spolu. Potom primiešame mlieka, sirup, orechové maslo. Vznikne tuhá kompaktná hmota, ak je príliš suchá, pridáme po troche orechové maslo, alebo mlieko. Odložíme na niekoľko hodín do chladničky. My sme nechali v chladničke cez noc. Nasledujúci deň rozdelíme cesto na 3 alebo 4 časti, posypeme múkou a vyvalkáme každý kus na 3 mm hrubé cesto. A pustíme sa do vykrajovania. Rúru vyhrejeme na 170 stupňov, a pečieme na papieri na pečenie 8-10 minút. Každá rúra pečie inak, preto odporúčam sledovať, aby sa nepripiekli. Necháme vychladnúť a potom odložíme do uzavretej nádoby, alebo prikryjeme plátenou utierkou.
Tip:
Keďže my sme minimalisti, z tohto cesta sme spravili aj linecké koláčiky! Jednoducho sme medzi dva koláčiky dali lekvár. Alebo sme ich poliali čokoládou. Jeden základ, iná poleva, či plnka a zrazu máme 3 druhy koláčikov na Vianoce. Dobrú chuť! Medzi naše obľúbené vianočné koláče patria aj medovník, či marokánky.
Vanilkové rožky bez masla
/in Sladkosti/by MirkaVegánske vanilkové rožky sme skúšali posledné roky s olejom (prečo už nepoužívame olej), či len rastlinným mliekom, ale nebolo to ono. Buď sa rozpadávali, alebo boli tvrdé ako štolverka. Toho roku sme namiesto masla, orechové maslo. A vyšli perfektne. Konečne máme na Vianoce (aj s vianočným menu) chutné vanilkové rožky. Keďže som použila lieskovcové maslo, tá chuť nie je čisto z vlašských orechov, ale nám táto obmena veľmi chutí. Prípadne viete použiť mandľové maslo, ktoré chuťovo nie je také výrazné.
Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.
Prísady:
Počet porcií: 3-4 plechy, čas prípravy: 20 minút, čas pečenia: 30 minút
Postup:
Suché prísady zmiešame spolu. Potom primiešame orechové maslo. Vznikne tuhá kompaktná hmota, ak je príliš suchá, pridáme po troche orechové maslo. Odložíme na hodinu prikryté do chladničky. Z cesta na doske vytvarujeme valček, ktorý pokrájame na rovnaké menšie časti. Z tých menších častí vytvvarujeme rožky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečemie. Vanilkové rožky pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 10 minút. Po dopečení obalíme rožky v práškovom cukre, mali sme k dispozícii len kokosový a necháme vychladnúť.
Tip:
Dobrú chuť!
Ovsený koláč s ovocím a posekanou čokoládou (bez lepku)
/in Raňajky, Sladkosti/by MirkaVeľmi rýchly a jednoduchý, tieto dva parametre presne opisujú tento čokoládový koláč. Ovsené vločky, jablká, karob, kokosový cukor, čokoláda, prášok do pečiva a voda. Toto sú všetky prísady.
Takéto recepty a ďalších 105 perfektných receptov vás čaká v našom online kurze: 21-dňovej zmena. Je to kurz kde sa dozviete ako sa stravovať zdravšie. Nájdete tu návody, čo si nachystať v kuchyni, kde a čo nakupovať, ako variť, čo s čím kombinovať. Všetko detailne no zároveň jednoducho popísané. Nie je to kurz len o varení, ale každý deň rozoberáme aj tému, ktorá sa týka výživy a optimálneho zdravia. Je to kurz o plnohodnotnej strave. Zároveň sme mysleli aj na všetky možné alergie a intolerancie, skrátka každý si tu príde na svoje.
Prísady:
Počet porcií: 12-16ks, čas prípravy: 10 minút, čas pečenia: 30 minút
Postup:
Jablká, alebo hrušky ošúpeme a zmixujeme s 1/2 šálky vody. Zapneme rúru na 180 stupňov. Suché prísady (ovsené vločky, kokosový cukor, karob, kypriaci prášok, štipka soli) premiešame a pridáme mix ovocia a vody. Posledné razy som kombinovala celé vločky a ovsenú múku (alebo vločky pomleté na múku) v pomere 1/2 šálky múky a 1 1/2 šálky ovsených vločiek. Tento pomer vločiek a múky nám chutí najviac. Vyskúšajte, čo vám bude viac chutiť. Zvyšnú vodu necháme bokom. Ak nemáme čerstvé ovocie poruke, môžeme zameniť za výživu. Skúšala som aj aj a je to výborné s čerstvý ovocím, či výživou. Vymiešame metličkou na vláčne cesto, ak je príliš tuhé, prilejeme zvyšok vody. Cesto nemá byť úplne tekuté, ale ani to nemá byť hutná hmota. Do formy 20×30 cm dáme papier na pečenie a vylejeme cesto. Posekáme čokoládu a posypeme ňou cesto. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov, 30 minút. Odporúčam test vidličkou, keďže každá rúra pečie inak. Ak po zapichnutí je vidlička čistá, koláč je upečený. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Tip:
Posypať cesto môžeme aj orechami, olejnatými semenami. Do cesta takisto môžeme primiešať hrozienka, či orechy, ak ich máme radi. Dobrú chuť!
Moja druhá viacdňová hladovka a ako to teraz prebiehalo
/in Blog/by MirkaPo jarnej hladovke som vedela, že si na jeseň chcem dať ešte jednu (prečo sa dočítaš tu) . Vtedy sa zas čistia iné orgány (na jar pečeň a žlčník a na jeseň pľúca a hrubé črevo).
Tu som na to šla inak. Po jarnej hladovke som si raz do týždňa dávala 1 dňovú hladovku. Čistá voda, alebo nesladený bylinkový čaj. Čiže medzi jarnou a jesennou hladovkou som mala približne 20 jednodňových hladoviek. Niekedy som vynechala, boli sme na dovolenke, alebo keď som vyslovene cítila, že tento týždeň nie.
Teraz bol môj plán bol 5, 7, alebo 10 dní, ako si telo povie. Ideálne po acidotickú krízu. V literatúre sa píše, že po prvej hladovke, už ďalšie hladovky nastupuje acidotická kríza (čo to je píšem tu) skôr, medzi 3.-5. dňom, vrcholí na 5. deň. Pri prvej hladovke je to medzi 6.-10.dňom, vrcholí na 10. deň, čo som aj zažila. Nešla som lámať rekordy, ani si škodiť, šla som na túto druhú hladovku s vedomím, že keď bude mať telo dosť, ukončím ju. Bolo tam obrovské lákadlo, psychická úľava, prečítaj si o tom tu. Také niečo sa mi ešte nestalo, Malachov o tom píše ako o uvoľnení psychocysty (informačno-energetické korene), to nie je žiadne woodoo, hladovky používali Grécki filozofi na zvýšenie duševného povedomia, používali sa na liečenie depresie, schizofrénie… A tak som začala. Keďže moja strava je čisto rastlinná a nízkotučná, nijak som si ju nemusela posledné dni pred hladovkou upravovať.
1. deň
Mali sme lietačky, ale viem, že prvý deň hladovky už veľmi dobre fungujem aj bez jedla, takže mi to vôbec neprekážalo. Pila som vodu alebo teplý nesladený bylinkový čaj, zázvorový ma parádne zahrial. Mala som svalovicu z predošlého dňa, takže som si dala pauzu s cvičením. Bola som vyvenčiť aj Huga na bicykli, proste úplne bežný deň.
2. deň.
Od rána som cítila dutiny, bolela ma z toho predná časť hlavy. Keď bolí hlava, najlepší liek pre mňa je, spať. Čo najviac som oddychovala, hoci energiu som mala. Nebolo to ako pri prvej hladovke, že som sa plazila ako korytnačka a výkon bol vôbec len ísť na záchod. Klystír sa mi ešte v tento deň robiť nechcelo, navyše som mala akurát začiatok mesačného cyklu, takže to sa mi dokopy, že vôbec nechcelo riešiť.
3. deň
Noc bola hrozná, mala som upchatý nos, nádchu a dutiny sa len stupňovali, plus povlak na jazyku. Vonku teplo a ja v čiapke. Sused, okolo ktorého chodím venčiť Huga, si musel myslieť, on v tričku a ja na hlave zimnú čiapku. No ale na poli fúka a chlad na zapálené dutiny je šialená bolesť. Ubúdalo mi energie, točila sa mi aj miestami hlava. V tento deň som oddychovala, kedy sa len dalo. Bola som poticho, deti sa čudovali, že na všetko hmkám. Šla mi prasknúť hlava. Nevládala som na nič pozerať, ani do žiadneho mobilného zariadenia, počúvať audioknihy, ideálne bolo ticho a zatvorené oči. Peťo prišiel skôr z práce, aby Jarku odviezol na tanec, čo mi dobre padlo, lebo šoférovať 15 km som ozaj nevládala. Stačilo mi odviezť Ondreja na futbal, čo máme takmer za rohom, aj to sa chaloši sťažovali, že sa vlečiem ako slimák. Všetky tri dni som chodila spať s deťmi, pekne o 19:00. Viem, že organizmus sa najviac lieči v spánku, a preto som oddychovala, čo to šlo. Zaujímavé bolo, že mi nebola nejak zima. Mala som ponožky a dlhý rukáv a tak bolo mi príjemne. Nemala som ľadové ruky, nohy, ako si pamätám pri prvej hladovke, čo bolo dosť nepríjemné, lebo som sa nevedela zohriať, len niekedy prišli náhle návaly tepla. Teraz sa mi to nedialo. Napriek tomu, že ma dutiny dosť trápili, nebola som vyslovene slabá, že zdvihnúť ruku som nevládala (ako na jar), netrápilo ma pálenie žáhy. Ani som nemala hrozné psychické stavy, ako prvé 3 dni na jar. Bola som nachystaná, čo ma prekvapí, ale psychika úplne v pohode.
4.deň
Ráno som sa zobudila v úplne inom tele. Totálne zdravom. Dutiny prešli lusknutím prsta, nebolela ma hlava, vstala som čerstvá ako rybička a plná energie. Spravila som si klystír, konečne som to stihla medzi 5:00-7:00 ráno ako sa má, vtedy sú hodiny hrubého čreva a to je ten čas na jeho očistu. Aj preto by sme mali skoro ráno vstávať, lebo vtedy je aktívne hrubé črevo a je to najlepší čas sa vyprázdniť. Od samej radosti som si dala rovno jogu. Nechcelo sa mi tomu nejak veriť, veď si pamätám, že mi skôr energie ubúdalo a ja som zrazu úplne vládala. Robila som v záhrade, cvičila som na klavíri. Nemala som svojich 100% energie ako obvykle, cvičiť som nevládala. Hlad žiadny, ten prešiel na druhý deň, to už poznám z mojich 36-42 hodinových hladoviek. Na prvý deň, okolo obeda, mi chvíľu dosť škvŕka v žalúdku a potom to jednoducho prejde. Celkovo som aj dosť pila, vôbec som sa nemusela do tekutín nútiť, čo pri jarnej hladovke nebolo. Tam som musela mať v ruke vodu, aby som si dala glg vody. Dnes už bol jazyk bez povlaku, ani v ústach necítim acetón ako naposledy, ale umývam ústnu dutinu aj tak 4krát za deň, aby som mala svieži dych, hoci sa nik nesťažuje. Pamätám sa ako pri prvej hladovke Peťo komentoval, že teda riadne to cítiť okolo mňa. No veď cez kožu sa toho dosť vyplavuje, tak som sa nečudovala, po 20 rokoch riadna hladovka, malo čo ísť von. Takisto som teraz nezpozorovala žiadne plytké dýchanie, tachykardiu, ale normálne som mohla hlboko dýchať.
No potom nastal zlom. Podvečer som začala byť veľmi hladná. Reku, zapijem to. Dala som si teplý zázvorový čaj, potom vodu. Nič. Idem spať. Lenže ja som od hladu nevedela zaspať! Na chrbte som nevedela ležať, ešte viac mi tak škvŕkalo v žalúdku. Tak som takto so sebou hodinu bojovala. Veď, spi! Ale taký hlad som ešte nezažila, to sa ozaj nedalo vydržať. Poznám hlad z tých 40 hodinových hladoviek, ale toto bolo niečo niekoľko násobne silnejšie. A len sa to stupňovalo. No, nič to. Toto je znamenie. Končím s hladovkou. Keďže som rátala, že minimálne ešte deň potiahnem, nemali sme doma žiadne pomaranče na šťavu. Našla som jeden vysušený citrón, tak som ho vytlačila, s teplou vodou a medom som ho takmer exla. Celá spokojná som si šla ľahnúť, veď bolo skoro 11 hodín večer! Ja zvyčajne už 2 hodiny dávno spím! Po 15 minútach znova. Vlčí hlad, tak ma skrúcalo, pretáčala som sa, hľadala som polohu na spanie, kde je hlad najmenej cítiť, ale nepomáhalo ani to. Rozmýšľala som. Do 3 dní možno hladovku ukončiť vlastne čímkoľvek rastlinným ako ovocie, zelenina, lebo trávenie nie je úplne vypnuté. Ak trvá hladovka 4-8 dní, ideálne je 2 dni piť riedené šťavy, až potom si dať ovocie, či varenú zeleninu.
Vedela som, že máme jablká, ale o polnoci odšťavovať sa mi nechcelo, respektíve som nikoho nechcela budiť. Tak si hovorím, nič to. Keď mám takýto hlad, znamená to, že trávenie funguje a dala som si jeden banán. A zaspala som! Žiadne žalúdočné kŕče, čo znamená, že som nič neprepískla, inak by sa telo ozvalo, že toto ešte sem nemalo ísť.
Prechod na tuhú stravu
Zobudila som sa plná energie, dala som si riedenú jablkovú šťavu a keď mi vytrávila, ovocný pohár, jablko, banán, figy.
V tento deň som nejedla nič komplikované, dusenú zeleninu, obilninu, alebo ovocie.
Nasledujúci deň si už dám moju kašu, akurát bez tahini, dva dni po pôste sa neodporúča jesť tuk, lebo ešte žalúdok nevie dobre tuk stráviť, len by mu to poškodilo (vlastne ani po jednodňovom pôste nie je dobré máť prvé jedlo s tukom).
V noci som mala akurát dva veľmi zvláštne sny, podľa Malachovej knihy, Dokonalá očista, to môže znamenať, že sa niečo aj v rovine vedomia uvoľnilo a odišli nejaké psychocysty, neviem. Nemám to extra naštudované (ak niekto o tom niečo viete, napíšte mi, budem rada). Alebo len to bolo to, že som jedla, na čo môj organizmus vôbec nie je zvyknutý. :)
Každopádne mám veľmi dobrý pocit z tejto hladovky, ukončila som ju nie kedy rozum chcel, ale ako som ozaj cítila. Vôbec mi neprekáža, že som nepotiahla ani do tých 5 dní. Teraz to jednoducho malo byť takto. Chcela som si prečistiť organizmus a jemu stačilo toľko.
Nekončila som, keď mi bolo zle, ale v tom najlepšom. Či to bolo po acidotickú krízu, alebo nie, neviem. Možno som si vrámci tých jedňodnoviek dosť vyčistila organizmus a tak prišla na 4. deň. Netuším.
Každopádne, ak vás to inšpirovalo a chcete začať s hladovkami, ideálne je začať s 12 hodinovým nejedením raz za týždeň (ak s tým má niekto problém tak citrónová voda s medom a postupne prejsť na čistú vodu), potom predĺžiť na 24 a časom na 36 hodín. A keď ich je niekoľko po sebe, potom si dať niečo dlhšie (3 dňové, dlhšie sa odporúčajú pod lekárskym dozorom), ak to tak niekto cíti.
Myslím si, že keby som si pred mojou 10 dňovou hladovkou dala niekoľko mesiacov takéto jedňodňovky, ako som mala teraz pred touto 4 dňovou, priebeh by bol oveľa lepší.
Teraz si dám na nejaký čas s dlhými hladovkami pokoj. Uvidím, ako to budem cítiť. Ale presvedčila som sa, že tie 36 hodinovky majú veľký zmysel a tie sú jednoduché, netreba na ne špeci podmienky (ako klystír, voľno a oddychovať), hoci zo začiatku nie sú ľahké. Stačí si deň pred hladovkou dať ako posledné rastlinné jedlo bez tukov a hladovku ukončiť takisto rastlinným jedlom (a v tom pokračovať pre plnohodnotné zdravie:)) a keď má človek takýchto 20-30 dní v roku (lebo nie každý týždeň sa podarí), tak to urobí svoje.
Ako píše dr. Vilma Partyková vo svojej knihe Hladovanie pre zdravie:
Lepšie krátke hladovky s dodržaním všetkých princípov, ako dlhšia s ich nedodržaním. Do 3 dní môže hladovať bez problémov takmer každý, nedochádza v organizme k podstatným zmenám.