Čo jedia deti? To akože im ani sem-tam nedáš horalku či poriadnu klobásu (jedine túto :)) alebo nejaké normálne jedlo? To jete len ovocie a zeleninu?
Pokiaľ ide o rôznorodosť jedla, naše deti majú celkom slušný záber. Ale začnem od začiatku.
Keďže som sa počas oboch tehotenstiev a ešte dlho predtým stravovala vegánsky, máme doma dvoch malých vegánov. Logicky. Obaja sú stále dojčení, Jarka 4 roky a Ondrej 2,5. O materskom mlieku som veľa čítala a som presvedčená, že je to pre deti tá najlepšia možná potrava.
Svetový priemer je 4,5 roka a to nehovorím o tom, ako sa tí moji na to tešia. Máme úžasný spôsob na liečenie buchnutí alebo akéhokoľvek problému, nie je to pre nich len potrava.
Keďže pred rokom a pol som prešla na živú stravu, táto zmena ovplyvnila stravovací plán celej rodiny. Peťo si o strave neštuduje toľko ako ja (vlastne si neštuduje vôbec), tak sa spolieha na mňa, čo doma zavediem. Zároveň to rešpektuje a podporuje ma v tom. To je pre mňa veľmi dôležité a sympatické, lebo mi to veľmi uľahčuje. Nemusíme sa hádať, prečo nechcem dávať deťom pečivo a podobne. Prečítala som si knihu Život bez pšenice, Peťovi som to zhrnula asi v 5-minútovom monológu a súhlasil, že pečivo škrtáme z jedálnička. Peťo síce pečivo naďalej je, ale nie pri deťoch. Zvyk je železná košeľa, takže zo začiatku, keď sme šli okolo pečiva, tak ich to tam ťahalo a vysvetľovanie nemalo konca, niekedy sme im ho dokonca aj kúpili. Teraz? Ideme okolo a obaja len povedia, že toto my nepapáme, toto papá tato. Hotovo, závislosť prešla, už im je to fuk. Keďže sladkosti (horalky, keksíky, čokolády) nejedli nikdy, tak tieto oddelenia máme bezproblémové. Vedia, čo to je, pokukajú obrázky na obaloch, skonštatujeme, že tam je cukor, mlieko a iné konzervačné látky, ktoré nejeme a odložia to.
Čo jeme:
Deň začíname vodou alebo bylinkovým či ovocným čajom. Potom spravím šťavu a každý vypije približne 2 – 3 dcl. Chvíľu si na túto zmenu zvykali, keďže sme dlho raňajkovali obilninové kaše. Dočítala som sa, že to nie je ktovieako výživné, tak sme to zmenili. Doobeda prebieha čistiaca fáza v tele, takže nie je žiaduce ho zaťažovať jedlami z obilniny. Po šťave vyložím misky s čerstvým alebo sušeným ovocím a deti si vyberú, na čo majú chuť. Potom jedia orechy, alebo hutnejšie jedlá ako jablkovú, makovú štrúdľu, vianočku, alebo makové šúľance, či müsli, alebo chlieb po našom.
Ondrej ledva chodil a už vedel, kde v záhrade máme jahody, čupol si a či bola zrelá, nezrelá, nevadí, je to predsa jahoda! Zistila som, že deti majú radi jednoduchosť. To skôr my dospelí potrebujeme prečačkané jedlo s najrôznejšími koreninami. Oni si pochutia na pokrájanej uhorke, avokáde, karfiole s lahôdkovým droždím, na mungo klíčkoch, a keby mohli, zjedia balenie chlorelly denne . Sami vymysleli, že jedia ľan či sezam po lyžičkách, pomletý alebo nepomletý… Tomu som zas ja neprišla na chuť, ale keď to majú radi, prečo nie, je to výživné.
V lete robím na obedy a večere čerstvé šaláty, cukinové či mrkvové špagety, a to jeme spolu. Alebo len tak jednoducho, nátierka a k tomu nakrájaná paradajka, mrkva alebo kyslá kapusta, ale tá ide na chuť hlavne v chladnejších dňoch.
Jedno jedlo denne je vegánske, buď zeleninová, alebo strukovinová polievka. Prípadne uvarená bezlepková obilnina ako ryža natural, quinoa, amarant, pšeno, pohánka, občas bulgur či špaldová tarhoňa so zeleninou. K tomu vždy pridám morskú riasu na zvýšenie výživnej hodnoty, prípadne trochu chia semienok, čo mi príde pod ruku. Občas si dajú tofu, tempeh, či iné sójové výrobky.
Sladkosti, ktoré si robíme doma majú veľmi radi, snickers, bounty, makový koláč, vždy je niečo v zásobe, takže stačí to len vytiahnuť a jesť.
A čo nejeme?
Mäso, vajcia, mliečne výrobky (mlieko, syr, jogurty, smotanu…), cukor, múku. Takisto nejeme nič, kde sú nejaké konzervačné látky. Niektoré sa totiž tvária veľmi mierumilovne, ako taký oxid siričitý – E 220, s tým sa stretávam pomerne často. Používa sa pri sušenom ovocí, a teda nežiaducich účinkov je tam až-až (ničí vitamín B1, spôsobuje astmatické problémy a poškodzuje črevo).
Takisto nejeme žiadne mliečne výrobky, deti nikdy nepili kravské či iné živočíšne mlieko okrem materského. Nejedli jogurt z kravského mlieka ani vajce. Dospelým musím občas vysvetľovať, odkiaľ máme esenciálne aminokyseliny, vápnik, železo a podobne. Že sú naozaj v zelenine, semenách a orechoch zastúpené všetky aminokyseliny, ktoré telo potrebuje. Prípadne semienka goji či konopný proteín ich obsahujú všetky. V maku je 12-krát viac vápnika ako v kravskom mlieku. Napríklad v riasach je železo zastúpené 6 krát viac, v sezame takmer 2 krát viac ako v hovädzej pečeni. Dbám na pestrosť, takže striedame ľan, sezam, konope, avokádo, kokos, mandle, paraorechy, kešu, slnečnicu, tekvicu, chia či mak.
Takisto sa vyhýbame akciám, kde by mohlo byť niečo, čo nejeme, nechcem deti zbytočne provokovať. Ak však nemáme na výber a ideme na nejakú oslavu, beriem jedlo so sebou a dám deťom jesť predtým. Rozhodne nie som ten typ, že všetko s mierou, takže niekedy ma to stojí veľa vysvetľovania. Toto sú však výnimočné situácie, máme dosť kamarátov a známych, ktorí naše stravovanie rešpektujú, a keď prídeme na návštevu, tak vyložia jedlo, ktoré sa je aj u nás.
Občas sa ma ľudia pýtajú, či sa mi chce stále čítať zloženie a zháňať nestriekané, organické potraviny. Áno, chce. Do auta tiež dávame pohonnú hmotu, ktorá tam patrí, a nie čokoľvek, čo máme poruke – malinovku, vodu…Čítame si návody, ako obsluhovať umývačku riadu, mixér, či iné zariadenia. A presne toto isté robím ja so zdravím, študujem si to a vzdelávam sa. Preto chcem deťom a nám dávať len to najlepšie. Nad slovným spojením „všetko s mierou“ sa len pousmejem. Pre mňa to znamená „Nechce sa mi, radšej do seba nahádžem všetko na čo mám chuť a potom zájdem k doktorovi, ktorý to napraví“. Ale rešpektujem to. Ja verím, že za svoje zdravie sme zodpovední sami a tak sa aj k tomu staviam. Iné telo v tomto živote nedostaneme, máme len toto jedno. Auto sa pokazí, vymeníme ho. Telesnú schránku nie. Mám jedinečnú možnosť byť tu a vážim si ju. A popri tom chcem žiť naplno, hrať sa s deťmi, vnúčatami, nie im vysvetľovať, že teraz musím oddychovať, lebo ma bolí koleno a už nevládzem. Nechcem chodiť o paličke, po doktoroch, či brať lieky na boľavé nohy alebo hlavu a zvaľovať to na starobu, či lekárov, že mi nevedia pomôcť. Ja chcem mať čas venovať sa pre mňa dôležitým veciam v plnom zdraví. A pre deti chcem presne to isté.
A nie je pravda, že jeme s deťmi len trávu, ako si mnohí myslia. Ja sa veľmi rada dobre najem, o mojej závislosti som napísala aj blog. Stačí sa len naučiť chystať si zdravé a chutné jedlo. Receptov je naozaj veľa, obchodov so zdravou výživou tiež a nie nestojí to majland. Stačí len chcieť a spraviť zmenu. A hľadať spôsob ako to pôjde a nie výhovorky, prečo sa to nedá. Život je zmena.
Ako pestujem “zelené”
/in Blog/by MirkaPozývam vás na ďalší kurz, tentokrát je téma: Ako si pestovať v zime “zelené”.
Ukážem vám presný postup, ako a kde si pestovať “zelené” ako slnečnicu, ďatelinu, alfalfa, rukolu, či iné klíčky. Namieste ich aj môžete ochutnať. Navyše si spravíme z týchto klíčkov lahodné smoothie.
Teším sa na vás v utorok 21.10. 2014 v Senci v centre Mandalas, na Lichnerovej ulici 12. Začíname o 9:30.
Kurz trvá približne 1,5 hodiny. Cena kurzu je 10 eur.
Prihlásiť sa môžete tu na miroslava.janigova@gmail.com
Olivovo-paprikový syr
/in Syry/by MirkaTento olivovo paprikový syr je veľmi jednoduchý a zároveň zdravý, kedže obsahuje probiotickú kultúru. Štartovaciu kultúru si môžete kúpiť v bio obchode, alebo aj v lekárni. Ale musia to byť čisté vegánske probiotiká. Ja ich vysypem z kapsulí a hor sa na syr. Aj ja som mala najprv rešpekt pred probiotickými štartovacími kultúrami, ale ono je to úplne jednoduché, trochu mixovania a miešania. Najzložitejšie je to čakanie 12-24 hodín, ktoré sa nedá obísť a ja len okukávam, kedy to už bude a predstavujem si, ako sa zahryznem do tohto lahodného syra. Preto dávam zrieť syr cez noc a mám po probléme :).
Prísady
Orechový syr:
Orechový základ:
Postup pre orechový základ:
Vlašské orechy namočíme aspoň na 4-6 hodín do vody. Potom vodu vylejeme, premyjeme a dáme do mixéra. Pridáme vodu, probiotíka a mixujeme najemno. Nachystáme si misku a do nej sitko, do ktorého dáme plátno. Zmes prelejeme na plátno (použila so látkovú plienku), ktoré je položené v sitku. Syr pozakrývame plátnom a zaťažíme, aby odtiekla prebytočná voda. Takto necháme stáť na kuchynskej linke 12-24 hodín.
Postup pre syr:
Nachystáme si do misky orechový základ a primiešame všetky ostatné prísady. Preložíme do formy a dáme do chladničky odstáť aspoň na 30 minút, aby stuhol. Pred podávaním posypeme pažítkou.
Tip
Dochutiť si môžete tento syr podľa svojich obľúbených korenín, bazalka, tymián, oregano, čili… Ideálny so syrovo-cibuľovým chlebom a zeleninou, či cukinovými špagetami.
Raw Food Fest 2014
/in Blog/by MirkaPrvý ročník Raw Food Festu v Bratislave a mne sa podarilo tam mať stánok! Veľmi som sa potešila, keď mi potvrdili účasť. Super a čo teraz? Koľko toho mám nachystať? Zistila som, že tam bude 5 stánkov s tortami, či sladkosťami. Takže konkurencia bude riadna. Tak to mi stačí nachystať 15 tort a budem dúfať, že to nebudeme týždeň potom dojedať.
Ale Peťo ma presvedčil, nech radšej nachystám viac, možno o jednej nebudem mať čo ponúkať.
V sobotu ráno sme začínali o 9:00. Nakoniec to predsa bolo na terase, i keď ráno to vyzeralo s počasím rôzne.
Mala som nachystané štítky, ozdobné taniere, servítky. Stihla som vybaliť torty z krabíc, niektoré dať do chladničky, zopár na stôl, že ich postupne všetky nakrájam. A v tom bum.
Zrazu sa tam nahrnuli ľudia a už som sa nezastavila. Smoothie, čo som si doma nachystala, ma 4 hodiny čakalo. Nestihla som sa ani napiť. Bolo to neskutočné. Bola som v nemom úžase. Ľudia stáli v rade na moje torty! O takom niečom som ani len nesnívala. Bola som úplne dojatá, rozplývanie som si musela však nechať na neskôr, lebo bolo treba obslúžiť hostí. Toto som ozaj nečakala. Peťo mi ráno pomohol doniesť chladničku a ešte sa tam chvíľu motal s deťmi a povedal, že to bolo ako jatky. To ma pobavilo :). Chvíľami som robila tri veci naraz, kedže som si nestihla dopredu nakrájať torty, tak som ich krájala za pochodu a samozrejme pri tej rýchlosti som sa aj fajnovo porezala, ale niekto mi podal leukoplast a makalo sa ďalej.
Zobrala som so sebou všetkých 7 druhov, novinky mali tiež úspech, takže som ich zaradila do ponuky.
Ani neviem ako, zrazu bola jedna hodina a všetko preč. Ľudia ešte chodili, tak som rozdávala aspoň vizitky, kde si môžu objednať, alebo nech vyskúšajú nejaký recept. Bolo to šialené tempo.
Z poslednej torty som urobila ochutnávky, aby si dalo čo najviac ľudí.
Spolu 260 porcií. Ak sa mi podarí byť aj na ďalšom ročníku, beriem raz toľko. Už teraz sa teším!
Touto cestou ďakujem všetkým, ktorí prišli ochutnať, prehodiť pád milých slov a organizátorom, ktorým som vďačná, že som tam vôbec mohla byť!
Raw raňajky #3 v Bratislave – ako bolo
/in Blog/by MirkaPrvý krát kurz raňajok v Bratislave. Trochu som pobehovala hore dole po dome, dávala som v chvate všetko do tašiek, aby sme to načas stihli. Pred tým sme ešte potrebovali zaviezť dve torty, ktoré som robila večer predtým do noci, a tak bola som aj trochu nevyspatá. Nechcela som meškať, tak som všetkých jemne naháňala, aby zapli turbo.
Keďže sme nestíhali, Peťo nás zaviezol do Podunajských Biskupíc a šiel odviezť torty. Tým, že to bolo v materskom centre, o deťoch som ani nevedela. Ondrej sa vrhol na autá a Jarka mi nosila čaj a koláčiky, čo pripravila v detskej kuchynke. Všetko som si nachystala a bolo to takto ešte lepšie, lebo som mala viac času na prípravy a potom prišla na kurz strážiť deti mama.
Okolo pol desiatej sme už boli všetci, tak sme začali. Smoothie som robila ako prvé, aby sa nám pekne stihlo stráviť, kým sa pustíme do ďalších pochúťok. Potom sme pokračovali makovými šúľancami. Kedže minule ich bolo podľa mňa málo, tentokrát som nachystala 3 várky večer pred akciou. A dobre som spravila, opäť sa všetko zjedlo. Chutilo aj deťom, takže som bola spokojná.
Potom sme sa vrhli na nepečený cesnakový chlieb a cukinovo-avokádový dip. Nie všetci poznajú, ako chutí umeocot a lahôdkové droždie, tak tu ich majú možnosť ochutnať. Na tanierik sme s mojou pomocníčkou Niki naložili jeden usušený chlieb, jeden čerstvý a k tomu dip. Aby vedeli baby porovnať, akú má štruktúru či chuť pred sušením s tým hotovým.
Ešte sme čo to porozprávali, ako a prečo namáčať orechy, semená, či iné zrná. Čo s čím kombinovať a čo radšej nie. Aké kuchynské vybavenie používam, kde nakupujeme ovocie a zeleninu v zime a mnoho ďalších.
Bola tam veľmi príjemná atmosféra, mnoho mamičiek som už videla na Kreatívnom pikniku v Hrubej Borši, kde prišli ochutnať moje torty, takže sme sa nevideli prvý krát. Ďakujem a už sa teším na pokračovanie!
Čo jedia naše deti
/in Blog/by MirkaČo jedia deti? To akože im ani sem-tam nedáš horalku či poriadnu klobásu (jedine túto :)) alebo nejaké normálne jedlo? To jete len ovocie a zeleninu?
Pokiaľ ide o rôznorodosť jedla, naše deti majú celkom slušný záber. Ale začnem od začiatku.
Keďže som sa počas oboch tehotenstiev a ešte dlho predtým stravovala vegánsky, máme doma dvoch malých vegánov. Logicky. Obaja sú stále dojčení, Jarka 4 roky a Ondrej 2,5. O materskom mlieku som veľa čítala a som presvedčená, že je to pre deti tá najlepšia možná potrava.
Svetový priemer je 4,5 roka a to nehovorím o tom, ako sa tí moji na to tešia. Máme úžasný spôsob na liečenie buchnutí alebo akéhokoľvek problému, nie je to pre nich len potrava.
Keďže pred rokom a pol som prešla na živú stravu, táto zmena ovplyvnila stravovací plán celej rodiny. Peťo si o strave neštuduje toľko ako ja (vlastne si neštuduje vôbec), tak sa spolieha na mňa, čo doma zavediem. Zároveň to rešpektuje a podporuje ma v tom. To je pre mňa veľmi dôležité a sympatické, lebo mi to veľmi uľahčuje. Nemusíme sa hádať, prečo nechcem dávať deťom pečivo a podobne. Prečítala som si knihu Život bez pšenice, Peťovi som to zhrnula asi v 5-minútovom monológu a súhlasil, že pečivo škrtáme z jedálnička. Peťo síce pečivo naďalej je, ale nie pri deťoch. Zvyk je železná košeľa, takže zo začiatku, keď sme šli okolo pečiva, tak ich to tam ťahalo a vysvetľovanie nemalo konca, niekedy sme im ho dokonca aj kúpili. Teraz? Ideme okolo a obaja len povedia, že toto my nepapáme, toto papá tato. Hotovo, závislosť prešla, už im je to fuk. Keďže sladkosti (horalky, keksíky, čokolády) nejedli nikdy, tak tieto oddelenia máme bezproblémové. Vedia, čo to je, pokukajú obrázky na obaloch, skonštatujeme, že tam je cukor, mlieko a iné konzervačné látky, ktoré nejeme a odložia to.
Čo jeme:
Deň začíname vodou alebo bylinkovým či ovocným čajom. Potom spravím šťavu a každý vypije približne 2 – 3 dcl. Chvíľu si na túto zmenu zvykali, keďže sme dlho raňajkovali obilninové kaše. Dočítala som sa, že to nie je ktovieako výživné, tak sme to zmenili. Doobeda prebieha čistiaca fáza v tele, takže nie je žiaduce ho zaťažovať jedlami z obilniny. Po šťave vyložím misky s čerstvým alebo sušeným ovocím a deti si vyberú, na čo majú chuť. Potom jedia orechy, alebo hutnejšie jedlá ako jablkovú, makovú štrúdľu, vianočku, alebo makové šúľance, či müsli, alebo chlieb po našom.
Ondrej ledva chodil a už vedel, kde v záhrade máme jahody, čupol si a či bola zrelá, nezrelá, nevadí, je to predsa jahoda! Zistila som, že deti majú radi jednoduchosť. To skôr my dospelí potrebujeme prečačkané jedlo s najrôznejšími koreninami. Oni si pochutia na pokrájanej uhorke, avokáde, karfiole s lahôdkovým droždím, na mungo klíčkoch, a keby mohli, zjedia balenie chlorelly denne . Sami vymysleli, že jedia ľan či sezam po lyžičkách, pomletý alebo nepomletý… Tomu som zas ja neprišla na chuť, ale keď to majú radi, prečo nie, je to výživné.
V lete robím na obedy a večere čerstvé šaláty, cukinové či mrkvové špagety, a to jeme spolu. Alebo len tak jednoducho, nátierka a k tomu nakrájaná paradajka, mrkva alebo kyslá kapusta, ale tá ide na chuť hlavne v chladnejších dňoch.
Jedno jedlo denne je vegánske, buď zeleninová, alebo strukovinová polievka. Prípadne uvarená bezlepková obilnina ako ryža natural, quinoa, amarant, pšeno, pohánka, občas bulgur či špaldová tarhoňa so zeleninou. K tomu vždy pridám morskú riasu na zvýšenie výživnej hodnoty, prípadne trochu chia semienok, čo mi príde pod ruku. Občas si dajú tofu, tempeh, či iné sójové výrobky.
Sladkosti, ktoré si robíme doma majú veľmi radi, snickers, bounty, makový koláč, vždy je niečo v zásobe, takže stačí to len vytiahnuť a jesť.
A čo nejeme?
Mäso, vajcia, mliečne výrobky (mlieko, syr, jogurty, smotanu…), cukor, múku. Takisto nejeme nič, kde sú nejaké konzervačné látky. Niektoré sa totiž tvária veľmi mierumilovne, ako taký oxid siričitý – E 220, s tým sa stretávam pomerne často. Používa sa pri sušenom ovocí, a teda nežiaducich účinkov je tam až-až (ničí vitamín B1, spôsobuje astmatické problémy a poškodzuje črevo).
Takisto nejeme žiadne mliečne výrobky, deti nikdy nepili kravské či iné živočíšne mlieko okrem materského. Nejedli jogurt z kravského mlieka ani vajce. Dospelým musím občas vysvetľovať, odkiaľ máme esenciálne aminokyseliny, vápnik, železo a podobne. Že sú naozaj v zelenine, semenách a orechoch zastúpené všetky aminokyseliny, ktoré telo potrebuje. Prípadne semienka goji či konopný proteín ich obsahujú všetky. V maku je 12-krát viac vápnika ako v kravskom mlieku. Napríklad v riasach je železo zastúpené 6 krát viac, v sezame takmer 2 krát viac ako v hovädzej pečeni. Dbám na pestrosť, takže striedame ľan, sezam, konope, avokádo, kokos, mandle, paraorechy, kešu, slnečnicu, tekvicu, chia či mak.
Takisto sa vyhýbame akciám, kde by mohlo byť niečo, čo nejeme, nechcem deti zbytočne provokovať. Ak však nemáme na výber a ideme na nejakú oslavu, beriem jedlo so sebou a dám deťom jesť predtým. Rozhodne nie som ten typ, že všetko s mierou, takže niekedy ma to stojí veľa vysvetľovania. Toto sú však výnimočné situácie, máme dosť kamarátov a známych, ktorí naše stravovanie rešpektujú, a keď prídeme na návštevu, tak vyložia jedlo, ktoré sa je aj u nás.
Občas sa ma ľudia pýtajú, či sa mi chce stále čítať zloženie a zháňať nestriekané, organické potraviny. Áno, chce. Do auta tiež dávame pohonnú hmotu, ktorá tam patrí, a nie čokoľvek, čo máme poruke – malinovku, vodu…Čítame si návody, ako obsluhovať umývačku riadu, mixér, či iné zariadenia. A presne toto isté robím ja so zdravím, študujem si to a vzdelávam sa. Preto chcem deťom a nám dávať len to najlepšie. Nad slovným spojením „všetko s mierou“ sa len pousmejem. Pre mňa to znamená „Nechce sa mi, radšej do seba nahádžem všetko na čo mám chuť a potom zájdem k doktorovi, ktorý to napraví“. Ale rešpektujem to. Ja verím, že za svoje zdravie sme zodpovední sami a tak sa aj k tomu staviam. Iné telo v tomto živote nedostaneme, máme len toto jedno. Auto sa pokazí, vymeníme ho. Telesnú schránku nie. Mám jedinečnú možnosť byť tu a vážim si ju. A popri tom chcem žiť naplno, hrať sa s deťmi, vnúčatami, nie im vysvetľovať, že teraz musím oddychovať, lebo ma bolí koleno a už nevládzem. Nechcem chodiť o paličke, po doktoroch, či brať lieky na boľavé nohy alebo hlavu a zvaľovať to na starobu, či lekárov, že mi nevedia pomôcť. Ja chcem mať čas venovať sa pre mňa dôležitým veciam v plnom zdraví. A pre deti chcem presne to isté.
A nie je pravda, že jeme s deťmi len trávu, ako si mnohí myslia. Ja sa veľmi rada dobre najem, o mojej závislosti som napísala aj blog. Stačí sa len naučiť chystať si zdravé a chutné jedlo. Receptov je naozaj veľa, obchodov so zdravou výživou tiež a nie nestojí to majland. Stačí len chcieť a spraviť zmenu. A hľadať spôsob ako to pôjde a nie výhovorky, prečo sa to nedá. Život je zmena.
Müsli
/in Raňajky, Sladkosti/by MirkaTieto müsli sú veľmi obľúbené raňajky, desiata, či olovrant. Aj pred sušením sú výborné, je to taká sladká kaša. Dajú sa jesť len tak z misky, alebo s rastlinným jogurtom. Kedže nemusia byť v chlade, tak je to ideálne sýte jedlo, ktoré sa hodí na výlety. Z tohto množstva je müsli celkom veľa, ale kedže sa dajú výborne skladovať s sklenej nádobe, keď sú dobre vysušené vydržia aj týždeň.
Prísady
Postup
Najprv si nachystáme pohánku. Necháme ju cez noc namočiť na takú pol hodinu. Potom poriadne premyjeme (premývame, kým tečie číra voda) a dáme naklíčiť. Pri klíčení je dôležité pohánku aspoň 2 krát denne premývať, aby tiekla z pohánky číra voda. Môžete však použiť len namočenú pohánku, ak nemáme toľko času. Klíčená má v sebe však oveľa viac živín. Potom ju dáme do veľkej misy. Ozaj veľkej.
V mlynčeku na kávu pomelieme všetky semená a pridáme ich do misy k pohánke. Jablká zmixujeme ponorným mixérom na kašu spolu so sušeným ovocím a citrónovou šťavou a pridáme do misy k ostatnej hmote. Potom pridáme všetky suché prísady karob, vanilku, škoricu, soľ.
Poriadne premiešame a dáme na papier na pečenie a do sušičky na 10 hodín, alebo cez noc. Keď ide už odlepiť z papiera na pečenie, pretočíme müsli na druhú stranu a sušíme do chrumkava.
Ak je hmota úplne vysušená, vydrží aj mesiac. Dobrú chuť!
Tip
Sušené ovocie môžeme nahradiť datľovým sirupom, alebo javorovým sirupom, či iným sladidlom. Slnečnicu môžeme obmieňať so sezamom, chia, tekvicovými či konopnými semienkami.
Roláda bez orechov
/in Sladkosti/by MirkaAko sa nám ochladilo, tak už rozmýšľame, čo hutnejšie by sme si dali, prípadne nachystali okoloidúcim, tým mám namysli návštevu. Táto kakaovo-kokosová roláda ideálny zákusok pre začiatočníkov, má málo prísad, je jednoduchá a chuťovo vás milo prekvapí. Navyše kokos obsahuje cenné látky. Sú to najmä vitamíny ako B1, B2, B3, B6, E, C, minerály (vápnik, železo, fosfor, horčík, draslík, kremík, sodík), nasýtené tuky, bielkoviny.
Prísady
Kakaová časť:
Kokosová časť:
Postup
V kuchynskom robote (S nôž) pomixujeme najprv datle, potom pridáme kakao a nakoniec kokosový olej. Cesto dáme na papier na pečenie a položíme na to druhý papier na pečenie. Pomocou valčeka vyvaľkáme cesto hrubé asi 1 cm.
Sušený kokos pomelieme najemno v mlynčeku (používam mlynček na kávu alebo na orechy). Do misky dáme všetky prísady na kokosovú časť a poriadne premiešame. Kokosové cesto vyvaľkáme takým istým spôsobom ako kakaové. Opatrne položíme kokosovú časť na kakaovú a rolujeme. Dáme do chladničky stuhnúť na 2 hodiny, alebo do mrazu na 20 minút a podávame.
Tip
Datle môžete skombinovať aj s iným sušeným ovocím, ako napríklad hrozienkami, či figami.
Orechová pasta
/in Dresingy a omáčky/by MirkaTúto pastu veľmi rada chystám pre návštevy. Jednoduchý a pomerne rýchly recept, veľmi chutný a sýty. K tomu zvyknem nakrájať, mrkvu, uhorku, či cukinu a namáčame si to do tejto lahodnej pasty.
Prísady
Postup
Vlašské orechy, slnečnicu a sušené paradajky namočíme aspoň na 2 hodiny. Ak sú paradajky nakladané v oleji, nemusíte ich namáčať. V kuchynskom robote najprv zmixujeme orechy, potom k nim pridáme paradajky a stonkový zeler. Opäť poriadne mixujeme na pastu. Pridáme droždie, umeocot, mletú papriku, kurkumu a vodu. Poriadne premiešame.
Dáme do misky. Nakrájame uhorku na kocky a spolu s kyslou kapustou pridáme k nátierke.
Tip
Pastu si prípadne môžete dochutiť cesnakom, horčicou, či rôznymi bylinkami ako bazalka, tymián, rozmarín. Ak nemáte umeocot, môžete použiť soľ a jablčný ocot.
Raw raňajky #3 v Bratislave
/in Blog/by MirkaPozývam vás na ďalší kurz Raw raňajok, tentokrát v Bratislave.
Príďte sa pozrieť ako chystám smoothie, makové šúľance a ostatné dobroty, aké kuchynské vybavenie k tomu treba a popri tom si aj pokecáme a hlavne všetko ochutnáme.
Ako to na kurze prebieha si môžete prečítať tu:
Raw raňajky v Senci #2 – ako bolo
Raw raňajky v Senci.
Teším sa na vás vo štvrtok 25. 9. 2014 v Bratislave v Materskom centre Podunajské Biskupice. Začíname o 9:30.
Kurz trvá približne 1,5 hodiny. Cena kurzu je 10 eur. Kapacita je 15 osôb.
Prihlásiť sa môžete tu: http://bit.ly/rawranajky140925.
Raw recept pre Fitshaker
/in Blog/by MirkaNedávno ma oslovili z Fitshakera, či by som spravila exkluzívne pre nich nejaký raw recept, ideálne sladký. Tak som pár dní rozmýšľala, akú fajnovosť nachystám a jednoznačne vyhrali Raw čokoládové brownies.
Tu je odkaz, kde ho nájdete: http://bit.ly/1pl2ulw.