Od detstva nám rozprávali, že bacily nás napadnú a my ochorieme. Neumyjeme si poriadne ruky, niekto chorý na nás kýchne a už ležíme v posteli. Baktérie naokolo nás napádajú a my sa musíme brániť. Stále si želáme zdravie, akoby to bolo niečo, čo buď máme, alebo žiaľ nemáme a máme smolu, lebo nemáme na to genetiku. Sedíme so založenými rukami a chceme plné zdravie. No nič preto neurobíme. Myslíme si, že tento dokonalý stroj (naše telo) bude fungovať len tak, bez nášho pričinenia. Všetko zvaľujeme na vonkajšie prostredie.
Aj teraz bežne čítam, že pneumokok preniká do tela dýchacími cestami, ktoré osídľuje a prechádza do krvi, ktorá ho roznesie do ďalších častí tela. Či baktéria zlatý stafylokok, e.coli nás napádajú zvonka. Ako je potom možné, že spomínané baktérie sú bežne prítomné v ľudskom organizme?! Vedeli ste to? Lebo ja som to netušila. Ozaj som verila, že baktérie sú zlé a my ich musíme antibiotikami vyhubiť, alebo sa im čo najviac vyhýbať. No, nebude to trochu inak? Napríklad spomínaný pneumokok (streptococcus pneumoniae) sa bežne nachádza v horných dýchacích cestách. Problém väčšinou nastáva, ak sa bežne prítomná baktéria v ľudskom tele premnoží. Vtedy vznikajú angíny, zápaľ plúc, zápal stredného ucha a mnoho ďalších. Donedávna som ozaj žila v domnení, že pneumokoka niekde chytím, niekto na mňa kýchne a ja ochoriem.
Ha, lenže tu je ten háčik. Oni s nami žijú. Stále ich máme v tele… Zistila som si o tom veľmi zaujímavé informácie. Nedávno som napísala blog o mikrobióme, našom imunitnom systéme. Ak si udržujeme naše telo v zdravom stave, tak jednoducho nie je vhodným hostiteľom pre choroby. Nemôže ma niekto nakaziť, lebo ja tú baktériu v tele už mám, ide o to, aký stav je vnútri, či sa rozvinie choroba, alebo nie. Ide o rovnováhu tela, orgánov. A choroba nie je ničím iným, ako vybočením tela z rovnováhy, vtedy sa premnoží kandida, či baktéria a začne robiť šarapatu. A preto my tak dbáme na našu stravu, chceme mať náš organizmus v rovnováhe.
Darin Olien (to je tiež super chlap, milujeme ho, napísal knihu, keď sa dostane na Slovensko, dám vedieť) vo svojich výskumoch a načítaných štúdii tvrdí, že zdravý organizmus sa nemusí zaoberať dávaním do rovnováhy vnútorné prostredie. Tým pádom vie rýchlo zareagovať na takéto výkyvy zvonka a v zdraví ich zvládneme, ani o nich nevieme, že v našom tele tieto procesy prebehnú. Avšak, nevhodným životným štýlom zaťažujeme naše orgány a tie sa snažia neustále sa dostať do rovnováhy (väčšinou bojujú s prekyslením). A potom už tieto nezvyčajné situácie, ako keď na nás niekto chorý kýchne, jednoducho nezvládajú a my ochorieme. Telo je totiž dokonalý stroj a vždy má poruke nejaký mechanizmus, aby si udržal zásaditosť tela, ak by sa krv s pH 7,365 posunula čo i len o 1 stupeň, zomrieme. A teda potraviny, ktoré konzumujeme sú, povedzme jemne, rôznorodé.
Verím, že si zdravie budujeme každým sústom, ktoré si vkladáme do úst. Je to neustále rozhodovanie sa, či tam vložíme niečo, čo nám prospieva, alebo prehltnem niečo, čo mi ubližuje. My sa snažíme toto vedomé rozhodnutie robiť na základe vedomostí, a preto sa neustále snažíme vzdelávať a vylepšovať náš jedálniček, či celkovo životný štýl.
A aj vďaka našej strave, ktorá verím, že nám je liekom, je naša lekárnička veľmi chudobná. Jedlo je náš liek. V tomto živote máme práve toto jedno telo, tento perfektný stroj a my si ho nadovšetko vážime a snažíme sa dávať do neho tú najlepšiu pohonnú hmotu, aby bolo v rovnováhe. To, že naše telo všetko strávi, neznamená, že sme všežravci a môžeme od ráno do večera jesť čokoládu s rezňom a hranolčekmi.
Ako dieťa ma trápili časté niekoľko týždňov trvajúce nádchy, časté angíny, takže aj antibiotík som zopár pojedla. Potom som zmenila v dospelosti stravu a časom všetky tieto problémy zmizli, a aj ďalšie, telo sa vylieči celé, nielen nejaká jeho časť. Nádchu mám raz do roka a to tak pol dňa. Predtým som mala upchatý nos neustále, v noci som dýchala ústami. Nebolo to teda nič príjemné. Lieky sa mi však nikdy extra nepozdávali a ako som začala vnímať stravu ako liek, tak som už žiadny do seba nedala. Syntetické lieky nám rovnováhu v tele ničia, prekysľujú organizmus.
Neuznávam žiadne lieky proti bolesti ako paralen, ibuprofen. Zaujímavé je, že ibuprofen má také nežiaduce účinky, na ktoré si ho ľudia dávajú. Ibuprofen môže spôsobiť ospalosť, únavu, celkovú podráždenosť, ale i závraty a bolesti hlavy. Zvlášť opatrní pri jeho užívaní by mali byť ľudia s rôznymi druhmi ochorení, ľudia s alergiou, s arteriálnou hypertenziou alebo s poruchami obličiek, tehotné ženy a najnovší výskum dokonca hovorí o tom, že ibuprofen vo vysokých dávkach dráždi črevá a môže spôsobiť žalúdočné vredy, tzv. syndróm deravého čreva, čo u citlivých ľudí môže viesť až ku celiakii.
Bolesťou dostávam informáciu, že niečo treba zmeniť. Nevypínam receptor na bolesť a ďalej si robím svoje. Naučila som sa počúvať svoje telo a keď mi niečo naznačuje, ja ho počúvam. Napríklad, na bolesť hlavy si ordinujem spánok a mätový esenciálny olej. Fakt je, že nás ani hlava nebolieva, mňa teda určite nie. Nemá z čoho predsa, som predsa už 6 rokov na (materskej) dovolenke! No nie?
Takisto liečivá na znižovanie teploty sa u nás nenachádzajú, ako paracetamol, či nurofen. Prečo? Horúčka je takisto signál, že sa v tele niečo deje. Kniha Jak pečovat o zdraví dítete…navzdory vašemu lékari od Roberta Mendelsona (môžete zakúpiť cez Martinus.sk alebo cez Martinus.cz) je veľmi inšpiratívna pri tejto téme. Pochopila som, čo je teplota. Bežne používané liečivá ako paracetamol, či ibuprofen veľmi výrazne vplývajú na pečeň a ničia ju. Paracetamol v istej dávke pôsobí ako pečeňový jed. Aj pri povolenej dennej dávke sa totiž vytvára jedovatý vedľajší produkt: N-acetyl-benzoquinoneimine (NAPQI), ktorý je potrebné odbúrať, inak pôsobí toxicky. Hranica medzi optimálnou a rizikovou dávkou je totiž veľmi krehká. Dvojnásobná denná dávka môže mať za následok po pár dňoch smrť, pretože vedomé či nevedomé navyšovanie požitého množstva pôsobí ako účinný jed.
My sa horúčky nebojíme, nezrážame ju ničím. Myslím si, že vtedy ide imunita na 200% a snaží sa spáliť nepotrebné bunky, aby sa telo opäť dostalo do rovnováhy. Choré bunky totiž vysokú teplotu nevydržia, zdravým to neprekáža. Jedna forma liečby rakoviny, čo som videla v dokumente zo série The Truth About Cancer (Pravda o rakovine) bolo systematické a opakované zvýšenie teploty a tak dosahovali veľmi dobré výsledky. Takže nevidím dôvod, aby som bránila v ozdravovacom procese tela. Nebezpečná je horúčka nad 41 stupňov, ale telo, ak nie je poškodené syntetickými liekmi, si jednoducho neublíži. A čo teda febrilné kŕče? Naštudovala som si, prečo sú takým strašiakom a čuduj sa svete, prestala som sa ich báť. Febrilné kŕče sa objavia pri cca 3% detí, ak sa aj objavia, nedočítala som sa, že by mali trvalé následky, ani vznik chorôb s tým nespájajú. Akú to má teda logiku stopnúť obranný mechanizmus tela? Dieťa sa zrazu začne cítiť na chvíľu dobre a ako vieme, deti neobsedia. Namiesto oddychu sa ešte viac vyčerpá a vtedy akurát tak sa nejaká choroba môže prevaliť. Nie, netrápime deti, tým, že im neznižujeme horúčku, pomáhame im. Prejde to rýchlejšie, ak majú večer teplotu, zvyčajne na druhý deň sú už na obed fit. My deti uložíme oddychovať, sme pri nich (v noci sa síce nevyspím, lebo ich furt okukávam a hladkám), objímame ich, pusinkujeme a k tomu máme zopár prírodných pomocníkov, ako to zvládnuť s ľahkosťou.
Je ním nami nedávno objavený malý zázrak prírody, ja tomu hovorím skratka ku zdraviu, a tou sú gély. Konečne sme našli niečo v prírodnej forme, žiadna tabletka. Je to výťažok prevažne z ovocia a iných superpotravín, ktorý má oveľa vyššiu vstrebateľnosť, účinkuje asi do 30 minút od podania. Sú rôzne vegánske druhy, každý je na niečo, obsahujú výťažky z rôzneho bobuľového ovocia, rias. Deti ich jedia väčšinou preventívne, alebo namiesto sladkostí. A keď nie sú vo svojej koži, tak viem, že tieto gély neodmietnu, veľmi im chutia, vtedy sa pýtajú ani nie po hodine, či už si môžu dať znova. Keď nie sú fit, nechcú ani nič jesť, ale toto si vypýtajú. Vidím, ako je ten priebeh rýchlejší a hlavne ľahší. Napríklad v jednom je riasa, silno protizápalová, ďalší obsahuje vďaka bobuľovému ovociu veľa antioxidantov, čiže na také klasické, ako tomu hovoríme bežné choroby, ideálni pomocníci. My používame Berry.En gély.
Potom máme doma GSE (grapefruit seed extract). Je to výťažok z grepových jadierok, nie, nie je to citrovital, či grepovit, tam je slabulinká účinnosť. Tieto GSE, či citricidal sú silne protizápalové, protivírusové, protibakteriálné výživové doplnky bez zbytočných chemických prísad, či konzervantov, vedľajších účinkov. Používame ich na všetko, čo nás trápi. Kedže je silne protizápalový, tak pôsobí celkovo na telo.
Ešte máme našu obľúbenú superpotravinu a tou je kurkumín. Je to výťažok z kurkumy, ktorú preventívne používame do každého jedla. V prípade choroby však treba niečo silnejšie, lebo z bežnej kurkumy sa vstrebe 2-4% kurkumínu, čo je málo. Aby mohol kurkumín robiť svoju prácu, musí sa najprv dostať do krvného obehu. Táto “absorpcia” predstavuje najväčší problém pri kurkumíne. Spravidla sa vstrebe len zlomok užitého kurkumínu. Dôvod zlého vstrebávania, je štruktúra molekúl kurkumínu, ktoré nedokážu neporušene prekonať črevnú stenu. My používame prírodný kurkumín, ktorý je optimalizovaný pre maximálne vstrebanie cez črevo do krvi, kde sa postupne uvoľňuje, dostáva sa do orgánov a tkanív a zabezpečuje tak protizápalový a antioxidačný účinok. Je to vďaka patentovanej technológii špeciálneho zapuzdrenia kurkumínu do fosfolipidov, ktorá dokáže kurkumín dostať cez črevnú sliznicu do krvi a ostatných orgánov v tele v aktívnej forme.
Mojou ďalšou srdcovkou sú čisté a prírodné esenciálne oleje. Mne sa dary zeme veľmi páčia, čím prírodnejšie, tým lepšie. Najviac ma zatiaľ dostalo kadidlo, keď neviem čo, tak použijem tento olej, je hádam na všetko, cez popálenin, na dýchacie cesty, dokonca vraj vie opraviť aj DNA, používa sa dokonca pri liečbe rakoviny. Každý olej má svoje špecifiká, na štípance máme super skúsenosť s čajovníkom. Používame aj rôzne zmesi do difúzera, dáme si ho na noc do izby, kde všetci spíme a tak inhalujeme. Keď je niečo vážnejšie, tak si dáme pod jazyk 1 kvapku esenciálneho oleja. Vedeli by sme s Peťom o nich básniť do aleluja. Keďže ich používame aj vnútorne, dbáme na čisté oleje a našim favoritom sú esenciálne oleje značky doTERRA.
Verím, že tieto prírodné doplnky nám zaberajú aj preto tak rýchlo a efektívne, lebo naša strava je zásaditá a je našim liekom. Okrem nej dbáme na hydratáciu, čerstvý vzduch, pohyb, a radosť zo života. Nie sú to pre nás len prázdne reči, ale každodenný návyk. Neexistuje zázračná tabletka, teda aspoň neviem o tom, že by nejakú vynašli. Ale títo naši prírodní pomocníci sa niekedy tak tvária.A my sme veľmi vďační za to, že keď vybočíme z rovnováhy, máme tieto prírodné prostriedky, ktoré nám pomôžu späť k plnému zdraviu..
Naša lekárnička
/in Blog/by MirkaOd detstva nám rozprávali, že bacily nás napadnú a my ochorieme. Neumyjeme si poriadne ruky, niekto chorý na nás kýchne a už ležíme v posteli. Baktérie naokolo nás napádajú a my sa musíme brániť. Stále si želáme zdravie, akoby to bolo niečo, čo buď máme, alebo žiaľ nemáme a máme smolu, lebo nemáme na to genetiku. Sedíme so založenými rukami a chceme plné zdravie. No nič preto neurobíme. Myslíme si, že tento dokonalý stroj (naše telo) bude fungovať len tak, bez nášho pričinenia. Všetko zvaľujeme na vonkajšie prostredie.
Aj teraz bežne čítam, že pneumokok preniká do tela dýchacími cestami, ktoré osídľuje a prechádza do krvi, ktorá ho roznesie do ďalších častí tela. Či baktéria zlatý stafylokok, e.coli nás napádajú zvonka. Ako je potom možné, že spomínané baktérie sú bežne prítomné v ľudskom organizme?! Vedeli ste to? Lebo ja som to netušila. Ozaj som verila, že baktérie sú zlé a my ich musíme antibiotikami vyhubiť, alebo sa im čo najviac vyhýbať. No, nebude to trochu inak? Napríklad spomínaný pneumokok (streptococcus pneumoniae) sa bežne nachádza v horných dýchacích cestách. Problém väčšinou nastáva, ak sa bežne prítomná baktéria v ľudskom tele premnoží. Vtedy vznikajú angíny, zápaľ plúc, zápal stredného ucha a mnoho ďalších. Donedávna som ozaj žila v domnení, že pneumokoka niekde chytím, niekto na mňa kýchne a ja ochoriem.
Ha, lenže tu je ten háčik. Oni s nami žijú. Stále ich máme v tele… Zistila som si o tom veľmi zaujímavé informácie. Nedávno som napísala blog o mikrobióme, našom imunitnom systéme. Ak si udržujeme naše telo v zdravom stave, tak jednoducho nie je vhodným hostiteľom pre choroby. Nemôže ma niekto nakaziť, lebo ja tú baktériu v tele už mám, ide o to, aký stav je vnútri, či sa rozvinie choroba, alebo nie. Ide o rovnováhu tela, orgánov. A choroba nie je ničím iným, ako vybočením tela z rovnováhy, vtedy sa premnoží kandida, či baktéria a začne robiť šarapatu. A preto my tak dbáme na našu stravu, chceme mať náš organizmus v rovnováhe.
Darin Olien (to je tiež super chlap, milujeme ho, napísal knihu, keď sa dostane na Slovensko, dám vedieť) vo svojich výskumoch a načítaných štúdii tvrdí, že zdravý organizmus sa nemusí zaoberať dávaním do rovnováhy vnútorné prostredie. Tým pádom vie rýchlo zareagovať na takéto výkyvy zvonka a v zdraví ich zvládneme, ani o nich nevieme, že v našom tele tieto procesy prebehnú. Avšak, nevhodným životným štýlom zaťažujeme naše orgány a tie sa snažia neustále sa dostať do rovnováhy (väčšinou bojujú s prekyslením). A potom už tieto nezvyčajné situácie, ako keď na nás niekto chorý kýchne, jednoducho nezvládajú a my ochorieme. Telo je totiž dokonalý stroj a vždy má poruke nejaký mechanizmus, aby si udržal zásaditosť tela, ak by sa krv s pH 7,365 posunula čo i len o 1 stupeň, zomrieme. A teda potraviny, ktoré konzumujeme sú, povedzme jemne, rôznorodé.
Verím, že si zdravie budujeme každým sústom, ktoré si vkladáme do úst. Je to neustále rozhodovanie sa, či tam vložíme niečo, čo nám prospieva, alebo prehltnem niečo, čo mi ubližuje. My sa snažíme toto vedomé rozhodnutie robiť na základe vedomostí, a preto sa neustále snažíme vzdelávať a vylepšovať náš jedálniček, či celkovo životný štýl.
A aj vďaka našej strave, ktorá verím, že nám je liekom, je naša lekárnička veľmi chudobná. Jedlo je náš liek. V tomto živote máme práve toto jedno telo, tento perfektný stroj a my si ho nadovšetko vážime a snažíme sa dávať do neho tú najlepšiu pohonnú hmotu, aby bolo v rovnováhe. To, že naše telo všetko strávi, neznamená, že sme všežravci a môžeme od ráno do večera jesť čokoládu s rezňom a hranolčekmi.
Ako dieťa ma trápili časté niekoľko týždňov trvajúce nádchy, časté angíny, takže aj antibiotík som zopár pojedla. Potom som zmenila v dospelosti stravu a časom všetky tieto problémy zmizli, a aj ďalšie, telo sa vylieči celé, nielen nejaká jeho časť. Nádchu mám raz do roka a to tak pol dňa. Predtým som mala upchatý nos neustále, v noci som dýchala ústami. Nebolo to teda nič príjemné. Lieky sa mi však nikdy extra nepozdávali a ako som začala vnímať stravu ako liek, tak som už žiadny do seba nedala. Syntetické lieky nám rovnováhu v tele ničia, prekysľujú organizmus.
Neuznávam žiadne lieky proti bolesti ako paralen, ibuprofen. Zaujímavé je, že ibuprofen má také nežiaduce účinky, na ktoré si ho ľudia dávajú. Ibuprofen môže spôsobiť ospalosť, únavu, celkovú podráždenosť, ale i závraty a bolesti hlavy. Zvlášť opatrní pri jeho užívaní by mali byť ľudia s rôznymi druhmi ochorení, ľudia s alergiou, s arteriálnou hypertenziou alebo s poruchami obličiek, tehotné ženy a najnovší výskum dokonca hovorí o tom, že ibuprofen vo vysokých dávkach dráždi črevá a môže spôsobiť žalúdočné vredy, tzv. syndróm deravého čreva, čo u citlivých ľudí môže viesť až ku celiakii.
Bolesťou dostávam informáciu, že niečo treba zmeniť. Nevypínam receptor na bolesť a ďalej si robím svoje. Naučila som sa počúvať svoje telo a keď mi niečo naznačuje, ja ho počúvam. Napríklad, na bolesť hlavy si ordinujem spánok a mätový esenciálny olej. Fakt je, že nás ani hlava nebolieva, mňa teda určite nie. Nemá z čoho predsa, som predsa už 6 rokov na (materskej) dovolenke! No nie?
Takisto liečivá na znižovanie teploty sa u nás nenachádzajú, ako paracetamol, či nurofen. Prečo? Horúčka je takisto signál, že sa v tele niečo deje. Kniha Jak pečovat o zdraví dítete…navzdory vašemu lékari od Roberta Mendelsona (môžete zakúpiť cez Martinus.sk alebo cez Martinus.cz) je veľmi inšpiratívna pri tejto téme. Pochopila som, čo je teplota. Bežne používané liečivá ako paracetamol, či ibuprofen veľmi výrazne vplývajú na pečeň a ničia ju. Paracetamol v istej dávke pôsobí ako pečeňový jed. Aj pri povolenej dennej dávke sa totiž vytvára jedovatý vedľajší produkt: N-acetyl-benzoquinoneimine (NAPQI), ktorý je potrebné odbúrať, inak pôsobí toxicky. Hranica medzi optimálnou a rizikovou dávkou je totiž veľmi krehká. Dvojnásobná denná dávka môže mať za následok po pár dňoch smrť, pretože vedomé či nevedomé navyšovanie požitého množstva pôsobí ako účinný jed.
My sa horúčky nebojíme, nezrážame ju ničím. Myslím si, že vtedy ide imunita na 200% a snaží sa spáliť nepotrebné bunky, aby sa telo opäť dostalo do rovnováhy. Choré bunky totiž vysokú teplotu nevydržia, zdravým to neprekáža. Jedna forma liečby rakoviny, čo som videla v dokumente zo série The Truth About Cancer (Pravda o rakovine) bolo systematické a opakované zvýšenie teploty a tak dosahovali veľmi dobré výsledky. Takže nevidím dôvod, aby som bránila v ozdravovacom procese tela. Nebezpečná je horúčka nad 41 stupňov, ale telo, ak nie je poškodené syntetickými liekmi, si jednoducho neublíži. A čo teda febrilné kŕče? Naštudovala som si, prečo sú takým strašiakom a čuduj sa svete, prestala som sa ich báť. Febrilné kŕče sa objavia pri cca 3% detí, ak sa aj objavia, nedočítala som sa, že by mali trvalé následky, ani vznik chorôb s tým nespájajú. Akú to má teda logiku stopnúť obranný mechanizmus tela? Dieťa sa zrazu začne cítiť na chvíľu dobre a ako vieme, deti neobsedia. Namiesto oddychu sa ešte viac vyčerpá a vtedy akurát tak sa nejaká choroba môže prevaliť. Nie, netrápime deti, tým, že im neznižujeme horúčku, pomáhame im. Prejde to rýchlejšie, ak majú večer teplotu, zvyčajne na druhý deň sú už na obed fit. My deti uložíme oddychovať, sme pri nich (v noci sa síce nevyspím, lebo ich furt okukávam a hladkám), objímame ich, pusinkujeme a k tomu máme zopár prírodných pomocníkov, ako to zvládnuť s ľahkosťou.
Je ním nami nedávno objavený malý zázrak prírody, ja tomu hovorím skratka ku zdraviu, a tou sú gély. Konečne sme našli niečo v prírodnej forme, žiadna tabletka. Je to výťažok prevažne z ovocia a iných superpotravín, ktorý má oveľa vyššiu vstrebateľnosť, účinkuje asi do 30 minút od podania. Sú rôzne vegánske druhy, každý je na niečo, obsahujú výťažky z rôzneho bobuľového ovocia, rias. Deti ich jedia väčšinou preventívne, alebo namiesto sladkostí. A keď nie sú vo svojej koži, tak viem, že tieto gély neodmietnu, veľmi im chutia, vtedy sa pýtajú ani nie po hodine, či už si môžu dať znova. Keď nie sú fit, nechcú ani nič jesť, ale toto si vypýtajú. Vidím, ako je ten priebeh rýchlejší a hlavne ľahší. Napríklad v jednom je riasa, silno protizápalová, ďalší obsahuje vďaka bobuľovému ovociu veľa antioxidantov, čiže na také klasické, ako tomu hovoríme bežné choroby, ideálni pomocníci. My používame Berry.En gély.
Potom máme doma GSE (grapefruit seed extract). Je to výťažok z grepových jadierok, nie, nie je to citrovital, či grepovit, tam je slabulinká účinnosť. Tieto GSE, či citricidal sú silne protizápalové, protivírusové, protibakteriálné výživové doplnky bez zbytočných chemických prísad, či konzervantov, vedľajších účinkov. Používame ich na všetko, čo nás trápi. Kedže je silne protizápalový, tak pôsobí celkovo na telo.
Ešte máme našu obľúbenú superpotravinu a tou je kurkumín. Je to výťažok z kurkumy, ktorú preventívne používame do každého jedla. V prípade choroby však treba niečo silnejšie, lebo z bežnej kurkumy sa vstrebe 2-4% kurkumínu, čo je málo. Aby mohol kurkumín robiť svoju prácu, musí sa najprv dostať do krvného obehu. Táto “absorpcia” predstavuje najväčší problém pri kurkumíne. Spravidla sa vstrebe len zlomok užitého kurkumínu. Dôvod zlého vstrebávania, je štruktúra molekúl kurkumínu, ktoré nedokážu neporušene prekonať črevnú stenu. My používame prírodný kurkumín, ktorý je optimalizovaný pre maximálne vstrebanie cez črevo do krvi, kde sa postupne uvoľňuje, dostáva sa do orgánov a tkanív a zabezpečuje tak protizápalový a antioxidačný účinok. Je to vďaka patentovanej technológii špeciálneho zapuzdrenia kurkumínu do fosfolipidov, ktorá dokáže kurkumín dostať cez črevnú sliznicu do krvi a ostatných orgánov v tele v aktívnej forme.
Mojou ďalšou srdcovkou sú čisté a prírodné esenciálne oleje. Mne sa dary zeme veľmi páčia, čím prírodnejšie, tým lepšie. Najviac ma zatiaľ dostalo kadidlo, keď neviem čo, tak použijem tento olej, je hádam na všetko, cez popálenin, na dýchacie cesty, dokonca vraj vie opraviť aj DNA, používa sa dokonca pri liečbe rakoviny. Každý olej má svoje špecifiká, na štípance máme super skúsenosť s čajovníkom. Používame aj rôzne zmesi do difúzera, dáme si ho na noc do izby, kde všetci spíme a tak inhalujeme. Keď je niečo vážnejšie, tak si dáme pod jazyk 1 kvapku esenciálneho oleja. Vedeli by sme s Peťom o nich básniť do aleluja. Keďže ich používame aj vnútorne, dbáme na čisté oleje a našim favoritom sú esenciálne oleje značky doTERRA.
Verím, že tieto prírodné doplnky nám zaberajú aj preto tak rýchlo a efektívne, lebo naša strava je zásaditá a je našim liekom. Okrem nej dbáme na hydratáciu, čerstvý vzduch, pohyb, a radosť zo života. Nie sú to pre nás len prázdne reči, ale každodenný návyk. Neexistuje zázračná tabletka, teda aspoň neviem o tom, že by nejakú vynašli. Ale títo naši prírodní pomocníci sa niekedy tak tvária.A my sme veľmi vďační za to, že keď vybočíme z rovnováhy, máme tieto prírodné prostriedky, ktoré nám pomôžu späť k plnému zdraviu..
Ako som prestal piť
/in Blog/by Peto„Čo toto je za zvuk???“ Jasné, budík. Ležiac na bruchu a ešte poslepiačky drapnem mobil a kukám ako vypnúť budík. Počkaj! To nie je budík!!! To je hovor. Niekto mi volá. Kto mi volá? Och. Kde to som? A čo sa to vlastne deje?
Lyžovačka v Taliansku (2010)
Trvalo mi par sekúnd, kým som si uvedomil, že mi volá majiteľka montážnej firmy. Som predsa v Košiciach. Dnes je veľký deň, na ktorý som sa dlhšie chystal. Preto som prišiel o deň skôr. Je ráno 8.00. Prišiel kamión s nábytkom a majiteľka montážnej firmy mi volá, aby ma informovala, že majú všetko pod palcom. Kamión dorazil správne a oni teda začínajú vykladať. Je to trapas. Mal som tam byť. Je 8.00 ráno, pracovný deň a ja sa začínam spamätávať. Bolo jej jasné, že ma zobudila. „Budem…tam…?!“ „Prídem skontrolovať všetko.“ „Jasné.“ Slová zo mňa vychádzali nejako samo. Ani neviem, prečo som jej to hovoril, keď bolo jasné, že ďalších niekoľko hodín budem hľadať predchádzajúci deň, nieto ešte žiť ten súčasný. Ubehlo 5 minút a ja mám pocit, že som prežil celé ráno. Ale hlavne, cítim sa akoby po mne prešiel valec. Nie jeden, nie dvaja. Sto valcov. V papuli mám ako v polepšovni (alebo aspoň takto to hovorievam po večeri plnom alkoholu). Je mi zle. Veľmi zle. Snažím sa zistiť kde som a čo sa vlastne deje. Je mi jasné, že som v Košiciach. Ten telefonát pomohol. Ale hotel? Ufff, toto je naozaj zlé. Nedokážem si spomenúť na nič z predošlého večera. Neviem, či je to preto, že mám také obrovské okno, alebo preto, že všetku energiu sústreďujem na prežitie súčasného okamihu. Dávam si sprchu a začína sa mi trochu rozvidnievať. Áno, prišiel som na východ v predošlý deň večer. Áno, ukecal ma klient (a dnes už kamarát), pre ktorého prišiel ráno nábytok, aby som sa presťahoval do ich hotela. Čo však bolo potom, netuším. Vezmem mobil a smerujem na raňajky. Jáj, kontinentálne raňajky. Čo môže byť lepšie…?! Milujem tento spôsob raňajok v hoteloch. Tentokrát by som ho ale pokojne vymenil za triezvejšie ráno. Dávam si len kávu, sadám k stolu pri okne a sledujem, ako si zvyšní hostia vychutnávajú bohatú nádielku všetkého možného. Ja sa pritom snažím len nevrátiť tú kávu späť odkiaľ prišla. Som ožratý. Doslova. Ešte stále. Netuším kedy som večer prišiel, ani ako, ale som ešte pekne namol. „Toto bude hustý deň“. Myslím, že som to dokonca povedal nahlas.
Musím sa úprimne vyznať, že dodnes som si stále nespomenul na to, ako to celé v ten marcový večer 2013 prebehlo. Obraz som si vyskladal z rozprávania tých, ktorí sa toho zúčastnili a z drobných úryvkov, ktoré sa mi nejako zjavili. Pritom nie naraz. Tak postupne prichádzali. Nie je to inak ani tak dôležité. Pre niekoho by to bol totižto slabý večer v krčme, ktorý sa trošku zvrtol. Čo-to sa popilo a šlo spať. Pre mňa však tento večer mal špecifickú príchuť. A dodnes má. Nasledujúci deň bol totiž mojím posledným, v ktorom som bol opitý. Vzal som to pre niekoho radikálne, ale odvtedy som nielenže nebol opitý, nepil som žiadny alkohol. Žiadny. Ani kvapku. Ani nealkoholické pivo. Ani radler. Nič, čo by len mohlo pripomenúť alkohol.
Necelý mesiac po príchode do Lyonu (2002)
Alkohol a ja sme boli vždy kamaráti. Dať si pivko od smädu bol predsa vrchol blaha už od detstva. Spomínam si na tú radosť, keď nás u babky poslali rodičia s krčahom po čerstvo čapované pivo. Zmestili sa tam 3 veľké. Odpili sme si a priniesli späť. Neodradila ma ani prvá opilecká skúsenosť v 13. rokoch. Na šibačku sme sa so susedkiným frajerom zrúbali medzi panelákmi v Petržalke a potom sme dve hodiny spali na schodoch. Medzi 5. a 6. poschodím, aj keď netuším v ktorom paneláku. Doma som si to odvracal. Smiali sa mi. Prežil som. Neodradila ma ani udalosť z chaty u spolužiaka na Kokave, kde som pri odchode z krčmy spadol tak, že to skončilo artroskopiou kolena. Natrhnutý predný skrížený väz. Neodradili ma ani stovky iných opitých udalostí, ktoré som prežil. Konzumáciu alkoholu máme v sebe tak zakorenenú, že ma nemalo čo odradiť. Je to v našej kultúre. Bohužial.
Na svoju obranu musím napísať, že naozaj nie som typ, ktorý by v alkoholovom opojení vyvádzal. Ak som pil, tak stále do stavu, kedy som bol vždy schopný večer uzavrieť a dostať sa domov. A vždy som si všetko pamätal. Aj keď niekedy by som radšej mal okno. Myslím, že som skôr veselým typom alkoholika, ako tým agresívnym (Toto však musia potvrdiť známi, ktorí ma pri tom sprevádzali). Môžem pokojne napísať, že som obyčajný neškodný alkoholik, ktorý si rád veľa vypil. Schválne píšem alkoholik. K tomu sa ešte dostanem.
Mojím hlavným alkoholickým neduhom však bolo nadšenie. Určite sa nemôžem porovnávať s borcami, ktorí sú schopní popiť hektolitre. To tu ani nechcem otvárať. Ide mi skôr o zanietenie. Vždy som bol zástancom myšlienky „keď dojím, tak dojím“. Nevyznával som drobné popíjanie doma (pivečko, vínko) alebo príležitostne. Vždy som pitie alkoholu bral so všetkou vážnosťou. Potreboval som k tomu spoločnosť (kamaráti) a príjemné miesto (krčma). Ak sa zišli obe veci spolu, bol z toho vždy príjemný večer. Nie som predsa žiadny degeško, aby som cuckal vínko a šiel domov nakoniec autom. Pekne ako sa patrí, davaj jedno, druhé, tretie… a od štvrtého brzdíme poldecáčikmi. Ach, tie úžasné kombinácie: pivo a borovička, pivo a demänovka, pivo a whiskey… a k tomu cigaretka. To boli časy…
Oslava narodenia Ondreja (2012)
Som presvedčený, že človek pije veľa alkoholu vtedy, keď mu telo dáva najavo, že má dosť. Je jedno, či si dá 1 pivo a cíti sa zle, alebo ich hodí 10. Vždy, keď telo na alkohol negatívne zareaguje, vtedy je toho už veľa. Ak sa to robí často, napr. viackrát do roka/mesiaca/týždňa, je to problém. Pretože telo ho má tiež. Ide o alkoholika. Môžeme do múdrych knižiek napísať akúkoľvek definíciu slova alkoholik. Môžeme si to aj nádherne ospravedlniť. Nezmení to stav. Ak človek cielene pije tak, že s tým jeho telo musí bojovať (pritom nemusí byť vyslovene opitý), mal by si uvedomiť, že je závislý. Nedávno som počul nádhernú definíciu závislosti (tej negatívnej).
Všetci veľmi dobre vieme, že konzumácia alkoholu z dlhodobého hľadiska škodí, napriek krátkodobému potešeniu. Len si to nejak nechceme aktuálne pripustiť.
Trošku štatistiky a fakty, aby som sa neopieral iba o svoj pocit, aj keď vždy sa na ne budem pozerať skreslenou optikou. Slovensko je alkoholická krajina. Ročne vypijeme takmer 18 litrov alkoholu na osobu staršiu ako 15 rokov (pre zaujímavosť: vo svete je toto číslo trochu nad 6 litrov). Podľa štatistických ukazovateľov iba 5% populácie sú úplní abstinenti alebo abstinujúci alkoholici, medzi ktorými som dnes už aj ja. Ďalších 60% sú „bezproblémoví“ konzumenti. To sú tí príležitostní. Tam som bol v minulosti. Potom tu máme skupinu 30% konzumentov, ktorí si alkoholom spôsobujú problémy a sebapoškodzovanie a zvyšných 5% je závislých od alkoholu. A tu niekde prichádzame k problému s optikou. Predsa každý máme skúsenosť, kedy my sami, alebo niekto v okolí pil tak, že tým škodil aj naokolo. Nemôžeme bojovať s alkoholizmom, ak sa budeme tváriť, že iba 5% ľudí ma naozaj problém, zvyšných 30% stačí usmerniť a 60% je úplne ok, veď si „iba príežitostne vypijú“! Alkoholizmus začína vo veľmi skorom veku. Sám som to zažil. Piť začínajú už deti. Je to pre nich referenčná droga. Za všetko použijem tieto čísla, aj keď sú staršie: „V roku 1994 51% opýtaných 7-ročných detí odpovedalo kladne na otázku, či im rodičia ponúkli šampanské ako prípitok na Nový rok a spomedzi 14-ročných to bolo až 88,3%.“ Ešte stále máte pocit, že nemáme problem s alkoholom?
Svadba alebo “prosím dnes nepi” (2010)
Alkoholizmus nie je chyba jednotlivca, ktorý situáciu nezvládol. Je to psychická a zároveň fyzická choroba. Gabor Maté, kanadský lekár maďarského pôvodu, ktorý sa už dlhé roky zaoberá témou závislosti, je presvedčený, že závislosť sa začína už v prenatálnom veku. Prostredie, v ktorom tehotná matka žije, ovplyvňuje dieťa natoľko, že mu dokáže vytvoriť predispozíciu na závislosť. Túto predispozíciu môže podporiť aj následná situácia v rodine po narodení dieťaťa, pri jeho raste/výchove. Dieťa nedokáže reagovať na komplikované situácie v rodine ako dospelý. Dospelý dokáže minimálne odisť. Dieťa je od rodiča závislé a jediný spôsob, ako vie dať najavo svoju reakciu je plač. Stačí, aby bol tento plač ignorovaný, príp. situácia bola komplikovanejšia a dieťa si odnáša ďalej do života niečo nevyriešené. Tento „nános“ nevyriešených situácií a emócií má vplyv na to, či si vypestuje alebo nevypestuje závislosť. V tomto prípade nemusí isť o alkohol. Môže to byť iná droga, príp. úplne iný typ závislosti (napr. nakupovanie, hry, pornografia a iné). Áno, môžete argumentovať príkladmi ľudí, ktorí vyrastali v komplikovaných domácnostiach a sú úplne ok. Presne od týchto ľudí treba zbierať informácie, ako sa s tým dokázali vysporiadať a viac hovoriť o tom, že výchova detí sa začína už v prenatálnom veku, pretože to má vplyv na naše budúce závislosti (a na kopec iných vecí, o ktorých píše aj Mirka vo svojich blogoch).
Mne trvalo 18 rokov, kým som si uvedomil, že musím niečo s alkoholom robiť. Neviem popíjať alkohol v malých dávkach. Nedáva mi to žiadny zmysel. Viem sa s alkoholom baviť, pretože ma odviaže a zmení mi aktuálny stav: som slobodnejší, voľnejší, otvorenejší, odvážnejší. A o to ide, nie? Utiecť z reality do krásneho imaginárneho sveta. Po tomto opojení však vždy prichádza vytriezvenie a to zväčša bolí. Ak si človek uvedomí, čo si tým spôsobuje (samozrejme okrem stratených hodín života triezvením), skôr či neskôr začne myslieť na to, ako z toho kruhu von. Po približne 25. roku života to už s alkoholom bolo problematickejšie. Každá akcia mala za následok reakciu ten ďalší deň. Ak som chodieval ako mladší piť aj raz-dvakrát týždenne, neskôr to už bolo len raz za mesiac, či posledné 2 roky len parkrát za rok. Hlavne preto, že som si pamätal na tie rána a tie preblúdené dni v snahe vytriezvieť. No nikdy ma to neodradilo dostatočne na to, aby som s tým úplne skoncoval. Vždy prišla nejaká svadba, oslava, kamarátske posedenie… Chcel som však prestať. Hľadal som len tú cestu. Veľmi mi v tom pomohla rodina. Uvedomil som si, že nechcem aby ma moje deti videli opitého. Je síce smutné, že až toto mi bolo takou motiváciou, ale našťastie niečo. Sú ľudia, ktorí nenájdu motiváciu prestať, dokonca ani neprídu na to, že by vôbec mali.
Mám pochopenie pre ľudí, ktorí konzumujú alkohol. Nie som žiadny degeš odtrhnutý od reality (ako sa hovorí „poturčenec horši od turka“). Každý máme vlastnú cestu. Niekoho cesta je s alkoholom zviazaná. Nie je mojou úlohou robiť sudcu/kata. Chceš piť, pi. Je mi to jedno. Nemám však pochopenie pre ľudí, ktorí svojou konzumáciou negatívne ovplyvňujú svoje okolie. Sám som svojím pitím spôsoboval nejednu bolesť Mirke a mrzí ma, že to trpela takú dobu. Som jej však vďačný, že ma nechala na mojej ceste rozhodnúť sa samého. Dnes totižto dokážem lepšie precítiť pohľad z druhej strany. A nemám ešte pochopenie pre úradnú moc, ktorá zdanením alkoholických nápojov a smiešnym regulovaním vytvorila blúdny kruh, z ktorého ťažko von. Nepite alkohol, lebo je zlý. Ale zas pite ho toľko, aby zostalo aj do pokladnice z daní. Veď nejde o málo. Nechcem zachádzať do politiky. Musím však aspoň okrajovo spomenúť, že na jednej strane sa spoločnosť snaží bojovať s alkoholizmom (násilie, dopravné nehody a iné udalosti pod vplvom alkoholu, liečenia, trvalé následky – ochorenia) na druhej strane z konzumácie alkoholu profituje (dane, konzum, produkcia a jej vplyv na zamestnanosť). Verím ale, že jedného dňa prídeme na to, že rozdiel medzi cigaretami, alkoholom a inými návykovými látkami/drogami, nie je žiadny a spoločnosť by ich nemala tolerovať. Toľko z filozofického okienka.
Už rok nepijem (2014)
Začalo to teda takým mojím malým „ramadánom“. Cestou domov z Košíc som si povedal, že si musím dať pauzu. Aspoň pauzu, keď už nie úplne prestať. Dal som si záväzok, že nebudem 6 mesiacov piť žiadny alkohol. Smutné, že som musel prežiť túto pre mňa pamätnú pitku, aby som spustil proces. Dnes som však za ňu vďačný. Nepamätám si, kedy tých 6 mesiacov ubehlo. Už prvé dni som totižto tušil, že toto je na dlhšie. Nepijem od marca 2013. Ani radler, ani nealkoholické pivo. Žiadny alkohol. Nikdy by som predtým nepovedal, že budem svet vidieť triezvejšie, príp. že si to budem užívať. Aj keď som sa častokrát snažil predstaviť si, aké to asi môže byť nepiť?! Teraz to viem.
V USA sa pri liečení alkoholizmu často využíva inštitút AA mítingov (anonymní alkoholici, poznáme z filmov). Na týchto mítingoch je zvykom dávať odmenu za triezvosť symbolický žetón. Odovzdáva sa po nejakých úsekoch triezvosti (1 deň, 1 mesiac, polrok a pod.). Po roku už žetón nie je plastový, ale je z kovu. Častokrát si predstavujem svoj žetón. A verím, že už nikdy nebude opäť plastový.
Na záver videjko – deň po oslave narodenín Ondreja (2010)
Bezlepkový quiche
/in Hlavné jedlo/by MirkaQuiche je náš hit tejto zimy. Nedávno sme objavili recept na fejsbuku nášho obľúbeného vegánskeho doktora Gartha Davisa, čo napísal Proteinoholika (pre nás jedna z prevratných kníh, ak nemáte, vyjde v apríli, tu je odkaz, vrelo oporúčame obaja!) a tak sa nám zapáčil, že ho robím pravidelne. Mám na to jeden veľmi dobrý fígeľ a ten je, že namiesto štandardnej porcie zeleniny na polievku, dám do hrnca 2 krát také množstvo a mám polovicu quichu hotovú. To, že jeme tú istú zeleninu ako polievku a potom ako druhé vôbec nevadí, lebo je to inak dochutené, iná konzistencia, a tak máme pocit, že jeme niečo úplne iné. A vlastne sa tak narveme zeleniny a ešte raz zeleniny. Dokážeme toho zjesť fakt veľa. My štyria zjeme celý plech. A najlepšie na tom je, že ani po takejto prežieračke neodpadnem na gauč odfukovať, že teraz musím tráviť. Takže za nás úplna tutovka, jednoduché, bezmúčne jedlo, plné živín a dá sa spraviť na veľa spôsobov. Obmieňame zeleninu, raz dáme natrúhané tofu, inokedy šampiňóny, minule som dokonca pridala zmixovanú fazuľu. Zabudla som ju dať do polievky, tak som ju šupla do quichu a teda opäť sme ho na posedenie zjedli.
Kyslá kapusta je naša obľúbená príloha. Na jeseň Peťo natlačí plný sud a do jari chrúmeme všetci štyria kyslú kapustu. Podotýkam, najmenší s tým cez mlieko nikdy nemal žiadny problém, vlastne ani jedno dieťa netrápili žiadne bolesti bruška, či koliky. Tým som si len potvrdila, že dobrý základ rastlinnej stravy v tehotenstve a potom žiadne nadúvacie jedlá nie sú problém.
Prísady:
(celý plech 4-6 porcíí)
Postup:
Najprv nastrúhame zemiaky. Dáme ich na plech a dáme zapiecť na 10-15 minút. Zatiaľ si nachystáme vrchnú vrstvu. Zmiešame uvarenú zeleninu, ku ktorej pridáme ostatné prísady a premiešame, prípadne dochutíme rascou, soľou. Potom plech vyberieme a upečené nastrúhané zemiaky dáme vrstvu nachystanej zmesi a posypeme mletou sladkou paprikou. Dáme zapieť na 15-20 minút zhora aj zdola.
Podávame s kyslou kapustou a vegánskou majonézou.
Tip
U nás je to veľmi častý obed, ktorý si varíme hlavne cez víkend a tak máme mnoho obmien. Skúšali sme ho aj so sušenými nakrájanými paradajkami, keďže teraz v zime paradajky nekupujeme a bolo to vynikajúce. Alebo k uvarenej zelenine pridáme strukovinu, napríklad červenú šošovicu, alebo fazuľu a zas má quiche trochu inú chuť. Už sme ho robili asi na 20 spôsobov a vždy nám chutil.
Prípadne na to dať postrúhaný vegánsky syr!
Ako príloha nám síce najviac chutí kyslá kapusta, ale minule sme robili kapustový šalát s mrkvou a vegan majonézou (zvaný coleslaw) a bol to veľmi dobrý nápad.
Dobrú chuť!
Vegánske maslo
/in Dresingy a omáčky, Recepty/by MirkaUž dlhšie som rozmýšľala nad vlastne vyrobeným maslom. Hlavný dôvod je palmový tuk, jeho stuženie. Už dlho počúvam, ako kvôli palmovému tuku hynú orangutany pri klčovaní lesa. A potom som sa dočítala, ako sa tento palmový tuk upravuje. Tekutý tuk ľahšie podlieha oxidácii. Chceme, aby mal dlhšiu životnosť, ostal pri izbovej teplote v tuhom stave, neroztopil sa a dobre sa rozotieral, toto všetko je veľmi dôležité pre potravinársky priemysel. A preto tieto tuky hydrogenujeme. Pomocou hydrogenácie vzniknú transmastné kyseliny. K hydrogenácii tukov sa používa vysoká teplota a kovový katalyzátor, čo prinúti atómy vodíka dostať sa späť k atómom uhlíka v reťazci mastných kyselín. Pri procese hydrogenácie vzniká pre naše telo neprirodzený a nevhodný tuk, takzvané trans-mastné kyseliny. Čo však sa však veľmi nepropaguje sú negatívne účinky na zdravie. Tieto trans-tuky náš organizmus nevie stráviť, upchávajú naše cievy a tak zvyšujú cholesterol, zápal v tele, vedú k srdcovo cievnym chorobám, infarktom, cukrovke, sú stimulátorom aterosklerózy, degeneratívnych ochorení buniek a niektorých druhov rakoviny, prispievajú k obezite, artritíde.
Trans-tuky pochádzajú z troch hlavných zdrojov:
A tak sme vylúčili časom aj musli (vymenili sme za domáce), vylúčili sme vegánsku nutelu, pre istotu všetko, čo obsahuje palmový tuk. Napriek tomu, že je to chutné, my karcinogény nejeme, a tak mi neostalo nič iné, len vymyslieť náhradu. A podarila sa mi celkom skvelá. Navyše sme ju vyrábali spolu s deťmi, takže o to väčšia zábava. Hlavne pre nich. Namiesto 3 minút nám to trvalo asi 10, ale spokojnosť detí je na prvom mieste. Navyše, to maslo som robila pre nich. My sa nikam neponáhľame, my máme moooore času. Sem tam ho vlastne až toľko nemám, keď chce najmenší cucať, alebo ísť spať. Ale to som sa naučila za pochodu menežovať.
Takže späť k maslu. Toto maslo som minule zabudla skryť do chladničky, keď som ho natierala na lievance a aj po hodine držalo pekne pokope. Rozotiera sa tiež výborne, takže milovníci masla, vyskúšajte! Použili sme kokosový olej, ryžové mlieko, slnečnicový lecitín (aby to lepšie spolu držalo), kurkumu, soľ, jablčný ocot a olivový olej. Nachystať si treba ešte nádobu, v ktorej budeme maslo podávať, ponorný mixér a ide sa na to!
Prísady:
(cca 100g masla)
Postup:
Všetky prísady dáme do nádoby a ponorným mixérom zmixujeme do hladka. Vylejeme do nádoby a dáme do mrazničky na hodinu. Čítala som, že je dôležité dať maslo do mrazu, aby sa čím skôr schladilo, že potom má takú krémovú chuť.
Tip
Slnečnicový lecitín môžete zameniť za psyllium, alebo vynechať, nemyslím si, že je to kľúčová prísada. Ešte sa to dá vylepšiť lahôdkovým droždím, to vyskúšam nabudúce.
Lievance
/in Chleby a placky, Hlavné jedlo, Raňajky, Sladkosti/by MirkaNielen v zime máme radi na raňajky niečo teplé a sladké. My tieto po našom palacinky ľúbime po celý rok a jeme ich takmer denne. Postupne sme vylepšovali recept na palacinky, aby to nebola len múka a voda, na niečo výživné a zároveň veľmi chutné. A tak sme sa dopracovali k týmto lievancom. Voláme ich palacinky, ale časom sme z praktických dôvodov pri jedení prešli na menšie a hrubšie lievance, jeme ich rukami. A zistili sme, že hrubšie sú ešte chutnejšie. Lievance pre celú rodinu trvajú dokopy 10 minút, takže som ochotná tomu venovať čas. Lebo ono to niekedy nie je sranda, deti sa zobudia hladné. Vtedy ich odkážem na vodu. Každý musí vypiť plný pohár vody, a keď o chvíľu zas prídu, že sú teda ozaj hladní, tak rozlepím obe oči, vstávam, vyberám panvicu, vločky, semienka a začínam mlieť. Niekedy je to aj o 6:00, ale hlad je hlad a deti treba nakŕmiť. Ak by ma prosil Peťo, asi by som ho poslala vypiť ďalší pol liter vody. I keď, už sa mi stalo, že som ich chystala pre Peťa o 5:30 ráno, lebo šiel veľmi skoro do práce a nechceli sme, aby mal tatinko prázdne bruško. Keby však táto procedúra mala trvať polhodiny, tak sa na to asi vykašlem a šupnem všetkým chleba s maslom. Ale kedže je to rýchle, a teda neporovnateľne výživnejšie, tak lievance u nás robíme takmer denne.
Jedna z hlavných prísad okrem ovsených, či pšenových vločiek je sezam a ľan. Používame hlavne nelúpaný sezam, kvôli vyšším výživným hodnotám. Sezam dodá tomu výbornú chuť, vďaka vysokému obsahu karoténu v kombinácii s vápnikom, horčíkom, zinkom, je vynikajúci na oči, sliznice, kožu, nechty a vlasy. Je veľmi prospešný pri prevencii a liečbe zlomenín kostí, osteoporózy, chrbtice, zubov.
Čierny sezam nie je o nič menší favorit. Obsahuje vápnik, horčík, železo, meď, mangán, selén, fosfor a zinok. Obsahuje aj vitamíny skupiny B, A, D, C. Podiel vitamínu E obsiahnutého v čiernom sezame sa považuje za najvyšší zo všetkých potravín rastlinného pôvodu. Ten podporuje správne delenie buniek, jeho dlhodobé užívanie neutralizuje hromadenie voľných radikálov a oddaľuje tak proces starnutia. V najväčších čínskych spisoch Materia Medica sa uvádza, že jedenie čierneho sezamu môže po 100 dňoch vyliečiť chronické ochorenia, zlepšiť pokožku, po 2 rokoch zvrátiť šedivenie, po 3 rokoch pravidelnej konzumácie umožniť nárast zubov. Semienka čierneho sezamu podľa čínskej tradičnej medicíny harmonizujú obličky, pečeň, pľúca, slezinu, tvoria krv, preto sa tak odporúčajú pre deti a tehotné ženy. Vďaka vysokému obsahu vápnika dobre vplýva aj na hustotu kostnej drene a srdcovo cievne ochorenia, chudokrvnosť pre svoj vysoký obsah železa. Meď je nutný pre aktiváciu enzýmu na tvorenie kolagénu a elastínu, čo poskytuje štruktúru a elasticitu pre kosti a väzy. Sezam sa tiež odporúča podporne užívať pri zápalových ochoreniach artritídy. Vďaka svojmu vyváženému zloženiu sú sezamové semienka vhodné pre dojčiace matky, športovcov a ťažko pracujúcich.
A potom pridávame ešte ľan. Denná dávka 1-2 polievkové lyžice mletého ľanu veľmi efektívne znižuje cholesterol, má antioxidačné a antitrombotické účinky, čiže ideálne ako prevencia a liečba aterosklerózy a ischemickej choroby srdca. Ďalej ako prevencia a liečba rakoviny, cukrovky typu 2, autoimunitných ochorení vďaka alfa-linolénovej kyseline, lignanov, flavonoidom, horčíku, kyseline listovej, vitamímu E. Má priaznivý vplyv na hygienu hrubého čreva (nie je to návykové laxatívum) a udržanie probiotickej mikroflóry hlavne vďaka vláknine a polyfenolom. Vitamín E z ľanového semena má formu gama, ktorá je veľmi účinná v prevencii rakoviny (prostata, prsník). Hnedý ľan striedame so zlatým.
Takisto dôležité sú pre nás aj superpotraviny, ktoré v podobe škorice, klinčeku, zázvoru, prášku maca a moringa pridávame tiež.
Tak už viete, prečo tam dávame všetky tieto prísady a teraz poďme na ten parádny recept.
Prísady:
(15 lievancov)
Postup:
Všetky suché prísady (vločky a semienka) postupne pomelieme na kávovom mlynčeku a dáme do misky a premiešame. K tomu pridáme vodu a poriadne miesime, aby bolo cesto hladké a vláčne a na záver pridáme čučoriedky. Chvíľu necháme odstáť, zmes stuhne, ak je zmes veľmi tuhá, ešte prilejeme trochu vody. Rozohrejeme panvicu s trochou sezamového oleja, naberieme 1 PL hmoty a dáme na panvicu. Po chvíli pretočíme na druhú stranu a podávame.
Tip
Semienka obmieňame, sem tam pridáme lúpané konopné semienko, či chia, no sezam je náš každodenný spoločník. Olejnaté semená melieme tesne pred použitím, aby nezoxidovali.
A sem tam si robíme aj takúto palacinkovú tortu. Medzi palacinky (lievance na celú panvicu) dáme slivkový lekvár a polejeme čokoládovou polevou.
Dobrú chuť!
Jednoduché mexické fazule
/in 21-dňová zmena, Deň 1/by MirkaVeľmi obľúbený recept len v rastlinnom prevedení, kto ochutnal ešte neoľutoval. Ideálne s čerstvými paradajkami, ale v zime skôr používame pasírované paradajky, alebo prípadne zmrazené, ktoré prelejeme vriacou vodou a ošúpeme.
Prísady:
Počet porcií: 2, čas prípravy: 10 minút, čas varenia: 20 minút (s chystaním vopred)
Postup:
Večer predtým namočíme fazuľu do vody. Použite farebnú, bielu, strakatú, akú máte radi. Ráno vodu zlejeme a v novej vode varíme so soľou, až kým zmäkne. Keď strukoviny namáčame, uvarí sa skôr a pri namáčaní sa vyplavia lektíny.
Obilninu uvaríme so soľou v pomere 1 šálka obilniny ku 2 šálkam vody. Dáme zovrieť a znížime plameň, kým sa všetka voda vstrebe a potom vypneme a necháme dôjsť. Medzitým si nachystáme mexické fazule.
Na panvici opražíme na 1 pl slnečnicového oleja cibuľu a cesnak, papriku, soľ a korenie. Po pár minútach pridáme ostatné suroviny, ako paradajky, pasírované paradajky, kukuricu a ďatlový sirup. Povaríme pár minút, kým sa uvarí kukurica. Keď servírujeme posypeme petržlenovou vňaťou a premiešame.
Tip
Ak máte veľa sušených paradajok, môžete si nachystať paradajkovú omáčku namočením sušených paradajok na 1-2 hodiny a zmixovať s vodou na pyré.
Dobrú chuť!
Spolužitie s všežravcom
/in Blog/by MirkaV roku 2002 som spoznala Peťa a odvtedy spolu bývame. V tom čase som už bola vegetariánka a postupne som do dvoch rokov prešla na čisto rastlinnú stravu, vegánstvo, a tak sa stravujem dodnes. To znamená, že som vylúčila vajcia, mlieko, syry, jogurty… jednoducho nič živočíšne v mojom jedálničku nezostalo. Peťo však konzumoval všetko, najradšej klobásky, spišské párky a podobne. Ako to teda prebiehalo u nás doma?
Zo začiatku mi varenie Peťových klobások neprekážalo, vyčlenili sme im jeden hrniec a dosku na krájanie. Priznám sa však, vôbec mi to nevoňalo, skôr naopak. Na rastlinné potraviny sme mali druhú dosku na krájanie a iný hrniec. Nepamätám sa, že by som mu niekedy na to veľmi frflala, ale určite by som si bola priala, aby sa hneď stal vegánom. Aj som mu to jemne naznačovala, ale nič sa počas 13 rokov nezmenilo. Aj keď časom si prestal tie klobásky kupovať, ostali však salámy, či parížsky šalát. Sem-tam som mu to šla kúpiť aj ja. Bolo to dosť zvláštne stáť pri tom mäsovom pulte, ale čo by som neurobila pre môjho milovaného Peťka. Mimo domu si dal čokoľvek, ja som si stále varila čisto rastlinnú stravu, sem tam ochutnal a dokonca aj pochválil. Variť sa nám dva typy jedál doma nechcelo a tak sme doma zrazu obaja jedli čisto vegánsky. Išlo to nejak postupne, tým, že mu to chutilo a nechcelo sa mu chystať si svoje, tak si dal to, čo som navarila ja. Raňajky vyzerali rovnako ako predtým, akurát nátierka bola z tofu a sojanézy, praženica takisto rastlinná a dokonca chutnejšia. Keďže sme v tom čase bývali s mojimi rodičmi, tak sa pridali k rastlinným raňajkám cez víkend aj oni. Tatko prestal tiež kupovať salámy, či tresku a natieral ostošesť na rožky tofu nátierku. Prešlo to nejak postupne, na Peťa som rozhodne netlačila. Nasilu som to skúšala s cvičením a nemala som absolútne žiadny úspech a Peťo ma vedel perfektne odpinkať, takže som to časom vzdala.
Pamätám sa, ako sme boli s kamarátmi na husacine a prosila som Peťa, či by si mohol nedať tú pečienku, ale až potom to mäso, ak už teda musí. Snažila som sa mu čo najlepšie opísať, že pečeň je filter a síce je to chutné, ale tak vlastne zje ten najhorší odpad… a Peťo si ju nedal. To bol veľký pokrok. Tú pečienku myslím, mäsom sa potom natlačil do popuku. Ja som bola na tom najlepšie, vynikajúce lokše s dusenou kapustou na oleji a vôbec mi nebolo ťažko, ako každému pri stole.
Zrazu som si všimla, že ani salámy už Peťo nekupuje…hm, zaujímavé. Mimo domu jedol však stále klasické menu, výživná hodnota podľa mňa nula, ale ja som si to do brucha nedávala, takže som mu to nekomentovala. Pár zmien prišlo, keď sme už neboli sami. Dohodli sme sa, že doma budeme mať len to, čo môžu jesť aj naše deti a keďže deti sa stravujú rovnako ako ja, teda čisto rastlinnou stravou, nič iné u nás doma nie je. Potom Peťo jedného dňa prišiel, že on skúsi teda to vegetariánstvo. Skoro som odpadla. A ozaj, dal sa na to. Povedal, že by sa stal aj vegánom, ale nechce sa mu zisťovať, či je v cestovinách, či polievke vajce alebo mlieko a tak zatiaľ skúsi takto, len bez mäsa. Keď som sa ho po čase pýtala, prečo sa na to dal, odpovedal, že nevie.
Rok aj niečo to trvalo a potom minulý rok, keď sa nám narodilo tretie bábätko sa Peťo dal na čisto rastlinnú stravu a stravuje sa tak dodnes. Prečítal si knihu Moja cesta k ultra (Finding ultra) od Richa Rolla a to bolo spúšťačom pre jeho odklonenie sa od jeho doterajšej cesty.
Je to neskutočná zmena, úplne všade. Predtým, keď sme šli niekde na obed, ja som bola tá, čo som sebe a deťom zisťovala, čo je v akom jedle. Teraz? Sme na to dvaja, taká úľava, viem, že to Peťa neobťažuje, lebo aj on sa chce najesť, tak prácne zisťuje, či sa zelenina varí na oleji a nie na masti, alebo či do ryže ide maslo a podobne. Do reštaurácie ideme asi 3 krát do roka, keď sme v Tatrách, ale aj tak je to super, že sme aj pri tomto na jednej vlne. Alebo pri nákupoch. Keďže si Peťo rád dá nejakú mňamku, tak odušu študuje zloženie a nie je to len na mne.
Potom sa k tomu pridalo zľutovanie nad zvieratami. Najprv to bolo čisto zo zdravotného hľadiska, že nebudeme sa tlačiť niečím, čo vieme, že nám blíži. A potom sme identifikovali, že to, čo nám robí zle, sú živé tvory, ktoré zomierajú, lebo my máme na ne chuť. Vieme, že bez nich prežijeme, už aj svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vydala prehlásenie, že dobre zvolená vegánska strava je vhodná pre deti aj dospelých. Načo teda spôsobovať utrpenie, keď to nie je nevyhnutné. I keď, ja som prestala jesť zvieratá, keď som videla video, v akých podmienkach žijú zvieratá. Ako tam s nimi zaobchádzajú a v ten moment pre mňa prestalo mäso ako potrava existovať. Nedávno som si k svojim dvom bodom prečo nejem nič živočíšne, pridala tretí. Pozerala som film Cowspiracy, dokument, kde som sa dozvedela, že je to pre planétu čistá katastrofa. Skleníkové plyny (áno zvieracie prdy) ju ničia a potrava, ktorou sa kŕmia zvieratá zaberá 18-krát viac miesta, ako plocha, kde by rástlo obilie a zelenina, ktorú by sme priamo jedli my, ľudia. Jednoducho na našej planéte nie je toľko plochy, aby sme boli mäsožravci. Zaujímavé, nie? Toto som donedávna vôbec netušila.
A tak sme sa dopracovali spolu sem. Minule mal môj brat meniny. Hovorím Peťovi: „Kúpime mu nejakú figaro čokoládu, to má rád.“ A Peťo na to: „Rozhodne nebudem podporovať mliekárenský priemysel.“ A tak dostal niečo iné. Po čase prišla reč na jedlo na našej svadbe. A Peťo mi na to hovorí, že dnes by sme ju spravili celú s vegánskym občerstvením. Mala som chuť ho vyobjímať. Úprimne, nemyslela som si, že sa jedného dňa ku nám pridá. Bolo to pre mňa nepredstaviteľné. A nielen to. Potom si začal o strave študovať sám a konečne som sa s ním mohla o tom rozprávať a Peťa to aj zaujímalo. Donedávna to bolo tak, keď som už mala úplný pretlak bombastických informácii, porozprávala som mu to, len jeho reakcia bola, akoby som povedala, že zajtra asi bude oblačno. Teraz pri večeri debatujeme o nutričných hodnotách potravín, čo sa deje v tele, keď jeme živočíšny proteín a podobne. Nedávno sme totiž čítali super knihu od doktora Gartha Davisa, Proteinoholik. Po každej kapitole sme si spravili doma besedu. Úplná bomba, svet sa pre mňa začal točiť naopak.
Ďalšia fáza bola, že začal vylepšovať náš jedálniček Peťo. Čožeee? Dávnejšie som napríklad prišla na to, že fluór v zubnej paste je zlá vec, ťažký kov a podobne. Povedala som Peťovi dôvody, prečo chcem vymeniť zubnú pastu a kúpila som inú. Jeho reakcia? „Čo zas musíš meniť?“
Dnes? Vymýšľa zmeny sám. Ako napríklad, bezlepkový mesiac. No nedám sa na takúto výzvu? Jasné, že som sa s ním na to dala. Potom prišla ďalšia výzva, mesiac bez chleba a pečiva. Tiež som sa inšpirovala jeho nápadom a išli sme na to spolu. Peťo ma dokonca predčil v smootičkách. Keď som mu pred dvoma rokmi dala ochutnať moje, zatváril sa kyslo ako uhorka, že toto mu vôbec nechutí. Teraz sa kyslo tvárim ja, že toto neviem vypiť, lebo to nie je sladké a Peťo sa potmehúdsky usmeje a vidím, že sa teší ako malý chlapec, ako sa mu zmenili chuťové poháriky. Sám na sebe si otestoval a vidí, ako viac vládze, schudol 13 kíl.
Zrazu zistil, že má toľko energie, že začal športovať!!!! Prosím???? Ozaj! Roky som ho prosila, nech ide so mnou na korčule, bicykel, do posilňovne. Nie, radšej išiel do krčmy. Ako to vyzerá u nás teraz? V lete sme sa pretekali, kto vstane skôr a pôjde prvý behať! Neverila by som, že sa niekto môže takto zmeniť. Ale vidím, že ak niekto chce, ide to veľmi ľahko. Len musí sám chcieť a potrebuje nájsť spúšťač, ktorý ho bude motivovať ísť za tou zmenou. Každý máme svoju cestu a Peťo sa rozhodol pridať sa k tej mojej ohľadom stravy po 13 rokoch.
Keď sa stravoval klasicky, rešpektovali sme sa, Peťo ma podporoval, veril, že je to zdravšie, ale chuť ho nepustila sa do toho vrhnúť. Donedávna mu rezne voňali, ale už by si ich nedal. Už vie, z čoho to je a čo v tom je a čo nám to robí v tele. Pred pár dňami boli Vianoce a kde tu tie vyprážané rezne a údené bolo riadne cítiť na návštevách. Priznám sa, otváram okná, alebo sa chodím vyvetrať, pre mňa to už vôňa nie je. Čo ma však pred pár dňami prekvapilo, ako to už ani Peťovi nevoňalo. Prišli sme z jednej návštevy a spýtala som sa ho: „Čo ti dnes viac voňalo, to údené, alebo tie vyprážané rezne?“ A Peťo na to: „Vôbec nič mi tam dnes nevoňalo.“ A pritom vyšiel z prostredia, kde v nedeľu nesmel ten rezeň chýbať, a nechýbal ani na jeho tanieri!
Z tejto skúsenosti som pochopila to, že človek je schopný akejkoľvek zmeny návyku, potrebujeme len byť pripravení sa zmeniť, nájsť si tú správnu motiváciu a potom to už ako sa hovorí, ide samo.
Plnozrnný chlieb
/in Chleby a placky, Hlavné jedlo/by MirkaSem tam mám chuť na chlieb, ale kedže ja som z môjho jedálnička vyradila múku, tak ma napadlo, že vyskúšam niečo iné. Už dávnejšie mi niekto spomínal, či poznám plnozrnný chlieb, že to je ten bez múky. Hm, chlieb bez múky? To sa ako dá? No a podľa výsledku sa to teda dá a je aj veľmi chutný. Dá sa výborne krájať, niečím natrieť. Pravda je, že je veľmi sýty. Mne chutí samotný, Peťo si na neho natrel syr, ktorý som robila v ten deň (recept čoskoro, je úplne bez tukov a chutí vynikajúco!). Ale späť ku chlebu, vyskúšajte si sami, je fakt rýchly, netreba na neho žiaden kvások, stačia ovsené vločky a semená, či orechy a psyllium (dostať ho v každom bio obchode). My sme si ho včera zobrali so sebou na výlet, keď som šla s deťmi do bábkového divadla a potom na ihrisko. Bol to dobrý nápad, deti boli sýte, mohli sa vyšantiť koľko chceli, nezahnal nás domov hlad.
Prísady:
(1 bochník)
Postup:
Všetky suché prísady zmiešame dokopy a potom pridáme vodu, olej a datlovú pastu ak chceme. Necháme v miske odstáť 6-12 hodín. Ja som nestíhala, tak som ho nechala odležať také 4 hodiny a stačilo to. Ide o to, aby sa vytvorila taká hutná mazlavá hmota, ktorá to drží pokope. Potom vymastíme formu na pečenie, vytvarujeme bochník, preložíme do formy a pečieme približne hodinu na 180 stupňoch.
Tip
Ochutiť sa dá rascou, či cesnakom, chlebovým korením, čímkoľvek vás napadne. Prípadne sa dá časť semien rozmixovať, aby to bolo jemnejšie. Alebo pridať viac ovsených vločiek a bude sa viac podobať na klasický chlieb.
Dobrú chuť!
Letná zelenina s bezlepkovými rezancami
/in Hlavné jedlo, Šaláty/by MirkaV lete sú naše obedy najfarebnejšie. Zbožňujem leto, lebo k obedu mám vždy aj veľký šalát z čerstvej zeleniny. Po takomto obede mám chuť vyskočiť a ísť niečo robiť. Čo sa mi veľmi hodí pri 3 deťoch, lebo len tak si posedieť a oddychovať ani nie je kedy, takže mi tá energia vždy príde vhod. Je to úžasné, lebo kedysi to bolo naopak. Po obede mi klipkali oči, zaspala by som aj po sediačky. Celkom ma to obťažovalo, že v polovici dňa mám zrazu neuveriteľnú túžbu si ísť hneď po obede ľahnúť. Nezdalo sa mi to normálne. Jedlo by mi malo predsa dodať silu a energiu, nie? Aj to bol jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla pre celistvú rastlinnú stravu. Mám stále energie na rozdávanie, cítim sa perfektne, denne behám skoro 10 km a to je tiež pre mňa dôkaz, že je to tá najlepšia možná strava pre mňa.
Prísady:
(2 porcie)
Postup:
Na teflónovej panvici opražím nakrájanú cibuľu na prúžky, baklažán a nastrúhanú mrkvu, alebo inú zeleninu, čo mám poruke. K tomu pridám koreniny a miešame takých 5 minút, potom k tomu pridáme rezance. My najčastejšie používame ryžové rezance, či rezance z čiernej fazule. Podlejeme asi 1/2 šálkou vody, poriadne premiešame, dáme pokrievku, vypneme a necháme dôjsť tiež takých 5 minút.
Medzitým si k tomu nachystáme čerstvú zeleninu, najradšej mám v lete paradajku, papriku, cukinu, bazalku a občas k tomu zopár olív.
Na tanier naložíme zeleninu s rezancami a k tomu pridáme čerstvú zeleninu s polievkovou lyžicou majonézy.
Tip
Zeleninu môžete zameniť za akúkoľvek inú, ktorú máte poruke. Fazuľové lúsky s cibuľou sú tiež vynikajúce, alebo opražená paprika namiesto baklažána, či cukina, akákoľvek kombinácia je veľmi chutná. Na miestnom trhu v sobotu nakúpime veľmi veľa rôznej zeleniny a tú cez týždeň rôzne obmieňam a tak máme stále iné jedlo.
Ak nemám poruke vegánsku majonézu, tak spravím rýchlu zálievku z horčice, lahôdkového droždia , umeoctu a vody.
A sem tam si na to postrúham aj trochu vegánskeho syra (nájdete v každom bio obchode).
Dobrú chuť!
Mliečne zuby
/in Blog/by MirkaNa sociálnych sieťach sa často preberajú mliečne zuby. Malé deti majú kazy, demineralizované zuby, štiepia sa im, či majú na nich povlak. Niekedy je až vtipné čítať odpovede na otázky zúfalých mamičiek, ktoré si idú vlasy vytrhať, lebo ich deťom sa kazia zuby. Kúp si túto špeciálnu pastu s fluórom (mimochodom fluór ako ťažký kov je pre telo toxický…), doplniť vitamín D, jesť viac vápnika, alebo drhnúť zuby tri krát denne a vždy po konzumácii ovocia. Navečer nejesť žiadne ovocie. Obmedziť nočné dojčenie alebo v noci umyť zuby! Čože? To by si naše deti v lete mali zriadiť vrecko na oblečení, aby mali kefku stále v ústach a v noci by som im vyplachovala ústa do 10 krát. Fascinuje ma, ako ľudia majú poruke 100 rád, a pritom si o problematike nič nenaštudujú. Nik sa nezamyslí, či nestojí za zmienku vyživiť tie zuby zvnútra, napríklad. Pripadá mi to, akoby som mala na tvári vyrážky a hľadala by som ten najlepší púder, ktorý mi ich zakryje. Namiesto toho, ako im predísť, chceme tie vyrážky len maskovať. Moja vyrážková pleť je už pár rokov ukážková. Mňa totiž tie fasády na tvári obťažujú, pripadalo mi jednoduchšie sa vhodne stravovať a mať pokoj od rôznych moderných vylepšovákov. Len, keď tie vonkajšie opatrenia sú jednoduchšie, začať vyživovať zuby zvnútra nie je pre každého! Navyše kazové zuby naznačujú oveľa hlbší problém so zdravím. Nie sú to LEN zuby. Je to oslabený celý organizmus. Telo je celok, nie sú to len zuby, všetko so všetkým v tele súvisí.
Niekde som čítala, že stav mliečnych zubov súvisí s výživou počas tehotenstva a dojčenia. Mliečne zuby sa tvoria v prenatálnom období. A potom mi to celé docvaklo. Tehotenstvo! To je to kľúčové obdobie, kedy sa formujú zuby zo živín, čo má budúca mamička v tele! Niečo podobné ako pri kolikách, o ktorých som písala nedávno.
Je to celkom logické, sú národy, ktoré si zuby nečistia a majú ich krásne a bez kazov. Kde je potom ten fígeľ? Tieto národy majú však jednoduchú stravu, vo väčšine rastlinnú. A tak ma napadlo, že to asi tým čistením, či pridávaním vitamínov, potieraním kokosovým olejom vôbec nebude. Skôr sa mi pozdáva teória, že to súvisí s výživou zvnútra. Keď mi to fungovalo pri vyrážkach a iných zdravotných problémoch, tak by to mohlo fungovať aj pri zuboch. Lenže to je oveľa náročnejšie, ľudia chcú rýchle a neobmedzujúce riešenia. Je oveľa náročnejšie sa stravovať zdravo, ako si dať zub vyvŕtať, zalepiť niečím a pokračovať v štandardnej strave. Mne pripadá však najjednoduchšie prijímať vhodnú stravu, lebo sa vylieči celé telo. Zuby, pleť, všetko so všetkým súvisí, telo beriem ako celok, takže vhodnou stravou som si zlepšila celkový stav, nielen pleť.
A tak je to podľa mňa aj pri deťoch. Dávno pred otehotnením som sa stravovala čisto rastlinnou stravou, čo najkvalitnejšou. Výsledok číslo jedna je celkom úspešný u oboch detí, najmladší sa na mňa zatiaľ škerí bez zubov. Kedy a ako rástli deťom zuby, som ani netušila. Nemali teploty, sople, nič. Len tak im tie zuby narástli. Jedného dňa som jednoducho objavila v tej malej papuľke zuby, ktoré postupne pribúdali. Hovorím si, náhoda. Možno jednotky. Keď to boli aj dvojky a všetky ostatné zuby, tak som začala rozmýšľať nad tým, ako je to možné. Keď už nestrašili kolikami, lebo tie nás tiež obišli, strašili zubami. Ha, tie vás neobídu, to bola náhoda, veď počkaj. A tak som čakala. U Jarky som sa nedočkala a tak som čakala pri Ondrejovi. Slintal nadmerne, ruky si pchal do rúk asi od narodenia. A čuduj sa svete, ani tu som sa ničoho nedočkala, len zubov. Vlastne ani neviem presne kedy im narástli, lebo som si ich všimla až po čase, keď som myslela, že tam má nejakú bielu vec, čo nešla vybrať.
Ďalšie moje pozorovanie súvisí s tým neumývaním zubov. Naše staršie dve deti boli dojčené deň a noc, dokopy asi 4,5 roka. Nič, žiadny povlak, kaz, či bolesť zubov. Ovocie jedia v lete ráno, večer, jednoducho kedy majú na neho chuť. Rozhodne z kefkou za nimi nebehám. Dokonca, Jarka a Ondrej si zuby vôbec nečistia. Ondrej má 4 roky a čistil si zuby asi 2 krát, nemá ani svoju kefku. Fakt nepreháňam. On nevie, čo je to čistenie zubov, kefka je pre neho nechutný predmet, ktorý rozhodne do jeho úst nepatrí. Jarka zubnú kefku má, ale asi len na okrasu, ten zubor na kefke sa jej v obchode náramne páčil. Má 5,5 roka a čistila si zuby tak 10 krát, aj to som možno prehnala. Tak 5 krát sa mi zdá reálny počet. Nechcú si čistiť, nechýba im to a ja ich nenútim. Napriek tomu, majú zuby pekné a bez kazov. Najprv som si myslela, že je to tým, že klasické sladkosti nejeme. Lenže potom mi písali mamy, ktoré deťom žiadne sladkosti nedávali, čistili o sto šesť a aj tak tie deti mali zuby v katastrofálnom stave. A tak z môjho pozorovania zisťujem, že stav mliečnych zubov vôbec nesúvisí s umývaním, či špeciálnou zubnou pastou, či inými doplnkami. S čím však podľa mňa súvisí, je strava matky počas tehotenstva. Odkedy prestali piť materské mlieko, konzumujú čisto rastlinnú stravu, bez cukru a bielej múky. V tomto som neoblomná, lebo informácie ma už nepustia. Trvalé zuby si budujeme zo stravy, ktorú prijímame. A keďže vidím, že nám to všetkým prospieva, nevidím dôvod to meniť, naopak mienim v tom rozhodne pokračovať.